fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

„Тинузавър“ вдъхнови деца за авторски робо проекти

„Тинузавър“ вдъхнови деца да изработят самостоятелно проекти по своя идея по време на Лятната академия по програмиране, математика и физика на Университет за деца в Еленския Балкан. 31 деца от 9 до 16 години от няколко български града се запознаха с основите на точните науки и развиха умения на бъдещето чрез игра и в подготовка на собствени проекти. Невен Боянов, Кристина Николова, Ганчо Ганев – Ганди и Владимир Гаристов помогнаха на децата и младежите да съчетаят своята страст към програмирането и автоматизацията с игри на чист въздух, така че да се заредят със знания и сили за новата учебна година.

Децата бяха разделени на три групи, според нивото им на подготовка, но заедно споделяха идеи, забавления сред природата, гледаха филми, учиха активно. „Всеки от участниците в академията получи комплект платки Тинузавър, които после се научи да програмира. Разделихме ги на групи, според възможностите им, и те надграждаха знанията, които вече имаха.

Лятна академия UNI4KIDS Мийковци
Лятна академия UNI4KIDS Мийковци

Най-напредналите сред тях работиха върху собствени проекти като роботизирана количка, която може да се движи по предварително зададен маршрут, може и да следва начертана на пода черна линия, светофарна система и др. В тези задачи имаше и елементи на предприемачество, каквито се опитваме да вграждаме във всички наши задания, за да могат младите хора да знаят защо учат всичко това и как могат да го приложат на практика в живота“, поясни Боянов.

Той добави, че е имало и състезания с управления на дронове, експерименти сред природата, възможности за натрупване на практически познания в света на науката и за живота като цяло.

Лятна академия UNI4KIDS Мийковци
Лятна академия UNI4KIDS Мийковци

Трима от участниците в академията се включиха в нея със стипендии, раздадени като част от кампанията на ПРОМЯНАТА 2019 и като подкрепа за Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца в c. Русаля.

„След края на академията, през учебната година продължаваме да работим с някои от децата по време на курсовете, които провеждаме в няколко града в страната (Велико Търново, Варна и София) и онлайн от октомври. Насърчаваме ги да развиват своите способности и да работят по свои проекти“, завършва той.

Вашият коментар

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.