fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

Невен Боянов: Виждаме Тинузавър като стъпало в професионалното развитие в областта на природните науки

Невен Боянов, съосновател на платформата за обучение по природни науки “Тинузавър”, разказва за новите проекти на екипа – едноименната фондация и нов сайт и как се справя с предизвикателствата на 2020 г. “Ограниченията не ни хванаха неподготвени, и когато всичко се “нормализира”,  ще имаме много повече подготвени специалисти да преподават по нашата система. За да е устойчив бизнесът и да продължим да се развиваме и вбъдеще, цените на продуктите и услугите ни трябва да са пазарни и с нужната печалба, а подпомагането на хората в нужда да бъде направено по друг начин. Бих искал през 2021 г. Тинузавър да стане все по-разпознаваемо име както в България, така и в чужбина.

– Здравей, Невен! Наскоро стартира новият сайт на Тинузавър.  С какво той е по-различен от стария? С какво го превъзхожда?

Планираме създаването на сайта tinusaur.bg от около година, като целта ни е той да е насочен специално към българския пазар и по принцип към говорещите български, с адаптирано съдържание и продукти.

Това, по което се различава от досегашния ни български уебсайт, са няколко неща. Най-напред обновен графичен дизайн, създаден от специалист, а не от програмист. 🙂 Второ – съвсем нов онлайн магазин за продуктите ни с адаптирани функции за българския пазар, като наложен платеж, работа с куриерски фирми и др. И трето, но не последно по важност, с обновено съдържание на страниците, което много по-добре описва Тинузавър, нашата мисия и какво правим.

– През септември беше създадена и Фондация „Тинузавър“. Защо за теб и екипът ти, хората във  фондацията, е важно да подкрепяте талантите в областта на  природните науки? Как ще развивате техния потенциал?

Ние виждаме проекта Тинузавър като едно от многото стъпала в професионалното развитие на един човек и по-точно в първоначалните му стъпки в областта на природните науки. Точно в този период всеки има нужда от подкрепа – понякога морална, а друг път и финансова.

Още от  стартирането на проекта през 2013 година винаги сме мислили за това как тези, които нямат финансови възможности, да могат да ползват това, което ние сме създали. Мислили сме за това и сме го предлагали на много ниски цени, почти на себестойност, да търсим спонсори, за да е още по-евтино, и всякакви други варианти. В крайна сметка решихме, че, за да е устойчив бизнесът и да продължим да се развиваме и вбъдеще цените на продуктите и услугите ни трябва да са пазарни и с нужната печалба, а подпомагането на хората в нужда да бъде направено по друг начин.

Така решихме да учредим Фондация Тинузавър с основна цел предоставяне на стипендии за ученици и преподаватели, за да могат да се включат в нашите курсове и обучения. Участието ни в Промяната и достигането ни до финала ускори процеса и много подпомогна първоначалното финансиране на тази инициатива.

– 2020 г. беше особена година за всички в образованието. Какво ви даде като възможности и с какво най-силно ви предизвика? Каква е равносметката на Тинузавър?

Това, с което 2020 г. ни предизвика, беше невъзможността през по-голямата част от годината да провеждаме курсове и обучения на живо. Благодарение на това, че от години ги правим и онлайн, ограниченията не ни хванаха неподготвени. За сметка на това трябваше да адаптираме друга част от обучителните материали и дейности, които никога не бяхме провеждали онлайн, но се справихме.

Като цяло 2020 г. беше (и все още е) много трудна година. Голям спад на директните продажби, с изключение на празничния сезон в края на годината, спад в провежданите курсове за ученици. Единственият растеж беше при обученията за преподаватели и това го отчитаме като голям плюс и предимство за бъдеще – когато всичко се “нормализира”,  ще имаме много повече подготвени специалисти да преподават по нашата система.

– Наскоро участва в онлайн събитие, посветено на развитието на социалните предприятия у нас. Каква е средата сега и как се вписвате в нея? Какви са тенденциите?

Общността на социалните предприемачи в България е сравнително малка. Това, което аз забелязах, е, че има голямо неразбиране по отношение на това да имаш работещ бизнес модел, устойчивост и растеж. Работата по проекти и грантове е основна дейност на много социални предприятия и това ги поставя в доста неизгодна позиция, когато възникне кризисна ситуация, като тази сега.

Планираме да създадем сдружение на социалните предприятия, за да имаме по-голяма представителност пред институциите. Тепърва предстои да видим как ще се развие тази инициатива.

– Какви са плановете на Тинузавър за 2021 г.? Какво си пожелаваш?

Плановете ни са в две посоки. Първо – разширяване към западноевропейските пазари и Северна Америка – и в момента продаваме там, но искаме през 2021 г. да го приоритизираме. И второ – планираме следващ рунд на финансиране, който може и да е в чужбина. Бих искал през 2021 г. Тинузавър да стане все по-разпознаваемо име както в България, така и в чужбина.

За контакти и връзки с медиите: Невен Боянов,

https://www.facebook.com/boyanov, https://www.linkedin.com/in/nevenboyanov

За Тинузавър: https://tinusaur.bg, https://www.facebook.com/TinusaurBG, https://www.linkedin.com/company/tinusaur

2 мнения за “Невен Боянов: Виждаме Тинузавър като стъпало в професионалното развитие в областта на природните науки”

Вашият коментар

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.