fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

изригването на слънчеви частици засяга компютри на борсата в Торонто

На 16 август 1989 г. изригването на слънчеви частици засяга компютри на борсата в Торонто, принуждавайки я да спре търговията. Учени обвиняват интензивният изблик на слънчева активност за събитията, които спрират цялата търговия на фондовата борса в Торонто през 1989 г. Длъжностните лица гледат с недоверие на това, тъй като три дискови устройства последователно се повреждат в компютърна система, която се очаква да е „отказоустойчива“. Сривът спира търгуването за три часа. Учените в Канада смятат, че Слънцето е отговорно за неизправности в много персонални компютри в цялата страна и за двучасово спиране на тока в части на провинцията на Квебек.
Източник: https://www.newscientist.com/article/mg12316812.400-solar-storms-halt-stock-market-as-computers-crash/

Маргарет Хамилтън

На 17 август 1936 г. е родена Маргарет Хамилтън ( е американски информатик, системен инженер и предприемач. Хамилтън е ръководила Отдела по софтуерно инженерство на Лабораторията по инструментация на MIT, с който разработва бордния софтуер за програмата Аполо. За разработката на този софтуер, Хамилтън и екипа ѝ предвиждат проблеми, които биха осуетили прилуняването на мисията Аполо 11. През 1986 г., Хамилтън основава компанията Хамилтън Текнолъджис, в Кеймбридж, Масачузетс. Компанията предлага решения, базирани на въведената от Хамилтън парадигма на системното инженерство Development Before the Fact (DBTF).
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%82_%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD

Клара Дан фон Нойман

На 18 август 1911 г. е родена Клара Дан фон Нойман. Тя е унгарско-американски компютърен учен, определяна като един от първите компютърни програмисти. Тя става ръководител на групата за статистически изчисления в Принстънския университет през 1943 г. и се премества в Националната лаборатория в Лос Аламос през 1946 г., за да програмира машината MANIAC I, проектирана от Джон фон Нойман и Джулиан Бигелоу. Тя също участва в проектирането на нови контроли за ENIAC и е един от основните му програмисти.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Klara_Dan_von_Neumann#cite_note-KDM-2

CA Technologies

На 19 август 1944 г. е основана компанията CA Technologies. Computer Associates Inc. е компания от Fortune 500 и една от най-големите независими софтуерни корпорации в света. Централният ѝ офис се намира на Медисън авеню, Ню Йорк. Компанията създава софтуер, който може да работи в мейнфрейм, разпределени изчислителни системи, виртуализирани среди и среди от тип облак, като този софтуер е инсталиран на по-голямата част от компаниите, включени в Forbes Global 2000.
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/CA_Technologies

Ендре Семереди

На 21 август 1940 г. е роден Ендре Семереди. Той е унгарско-американски математик и компютърен учен, работи в областта на комбинаториката и теоретичните компютърни науки. Печели награди в областта на математиката и науката, включително наградата на Абел през 2012 г. Той прави редица открития в комбинаториката и компютърните науки, включително теоремата на Семереди, лемата за регулярността на Семереди, теоремата на Ердос – Семереди, теоремата на Хайнал – Семреди и теоремата на Семереди – Тротер.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Endre_Szemer%C3%A9di

Масатоши Шима

На 22 август 1943 г. е роден Масатоши Шима, японски инженер по електроника. Той беше един от дизайнерите на първия в света микропроцесор Intel 4004, произвеждащ първоначалния дизайн на процесора с три чипа на Busicom през 1968 г., преди да работи с Intel на Тед Хоф, Стенли Мазор и Федерико Фаггин за окончателния дизайн на чипа на процесора от 1969 до 1970г. По-късно Шима се присъединява към Intel през 1972 г. Там той работи с Faggin за разработването на Intel 8080, пуснат през 1974 г. Тогава Shima разработва редица периферни чипове на Intel, някои от които се използват в IBM PC, като 8259 контролер за прекъсване, 8255 паралелен порт чип, 8253 чип таймер, 8257 DMA чип и 8251 сериен комуникационен USART чип.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Masatoshi_Shima

Вашият коментар

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.