fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

Село Мийковци отново беше център за технологични забавления

За 10-и път Невен Боянов от Тинузавър ръководи академия по роботика и електроника в Еленския Балкан

10-та академия по роботика и електроника проведе Тинузавър в Еленския Балкан. Тя се състоя за седма поредна година в село Мийковци като част от ежегодната Лятна академия, организирана от Университет за деца.

Едноседмичните занимания събраха ученици между 9 и 17 години от цялата страна, както и деца на българи от чужбина. Основен лектор на академията по роботика всяка година е Невен Боянов, който учи подрастващите как да сглобят собственоръчно миниатюрни компютри, след което да ги програмират.

Това лято участниците създаваха собствени мелодии чрез управление на сензори. В резултат на натрупаните знания по време на обучението те разработиха интересни проекти:

  • соларна станция за зареждане на батерии с автоматично насочване към слънцето,
  • паркинг система с бариера, която автоматично засича автомобилите и ги преброява,
  • алармена система с лазерен сензор,
  • роботизирана количка, която се движи по предварително зададен маршрут.

Всеки от проектите има практическо приложение и всъщност представлява прототип на истински продукт. След завършването им, децата ги представиха на своите „съакадемици“, обяснявайки какво са сътворили, за какво може да се използва и как биха го доразвили в бъдеще.

Освен в теоретични и практически занимания учениците се включиха с голямо желание в кариерно ориентирани игри. Разделени по групи, те имаха за задача да измислят своя фирма и продукт. Убедително определиха ценообразуването на избраните продукти и съставиха бизнес план. Безспорно най-вълнуващо се оказа защитаването на проектите пред специално жури, което изпълни ролята на виртуален инвеститор.

Не просто академия, а лятно приключение за любознателни деца

Лятната академия по роботика и електроника предложи не само ценни практически и аналитични умения, но и разтоварващи занимания – игра с водни балони, състезание с дронове и др. Всяка година в тази нестандартна форма на обучение сред природата участват много ученици от цялата страна. Настанени в удобна хотелска база, с осигурена храна, те учат и се забавляват, създават приятелства и прекрасни спомени, които допълват с нови емоции всяка година.

Лятна академия роботика Тинузавър Мийковци
Грамоти от Лятна академия роботика с Тинузавър

До края на годината Тинузавър ще проведе още подобни академии в еленското село Мийковци и на други места. Следващата „тинузавърска“ спирка е Плевен, където Невен Боянов ще ръководи дейностите по роботика и електроника на ученици от великотърновската Природо-математическа гимназия.

1 мнение за “Село Мийковци отново беше център за технологични забавления”

Вашият коментар

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.