fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

Великотърновски ученици участваха в лятна СТЕМ академия по роботика в парк „Кайлъка“

36 ученици от ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново се включиха в лятна СТЕМ академия, организирана от Тинузавър.

СТЕМ академия по роботика се проведе от 2 до 7 август в Природен парк „Кайлъка“ край Плевен. Под ръководството на Тинузавър ученици от девети и десети клас на търновската природо-математическа гимназия разбраха взаимовръзката между програмиране, математика и физика. По достъпен и занимателен начин те надградиха наученото през учебната година.

6-дневният престой в хотелска база, транспорт и храна на децата са финансирани по програма „Отново заедно“ на Министерството на образованието и науката. Ръководството на ПМГ осигури необходимите пособия и материали за обучението.

Лятна СТЕМ Академия Кайлъка

Тинузавър знае как да съчетае полезното с приятното

По време на лятната СТЕМ академия забавления и разходки се редуваха с интересни научни занимания и развиване на предприемачески умения. След първата опознавателна за всички вечер, децата бяха разделени на няколко групи според познанията им и работиха в екипи.

Разработената от Тинузавър програма се състоеше от ежедневни занимания, които се провеждаха по 2 часа сутрин и 2 часа следобед. Всяка от групите премина през три основни дейности:

–        запояване на СТЕМ електронни платки, осигурени от Тинузавър;

–        програмиране на сглобените платки;

–        разработване на предприемачески проект.

По време на първата дейност учениците сглобиха с помощта на поялник платките, които са всъщност миникомпютри. Те се запознаха с функциите на всеки от техните компоненти, както и с физическите явления и законите на електричеството, които се прилагат.

В процеса на изпълнение на дейността по програмиране децата научиха нови понятия и алгоритми. Вземаха решения какви сензори да използват във връзка с предназначението, което са избрали за своя миникомпютър.

Лятна СТЕМ Академия Кайлъка

Безспорно най-много възторг и спортна надпревара предизвика работата по собствен предприемачески проект в рамките на т.нар. „Игра на фирми“. Всеки от ученическите екипи създаде хипотетична фирма, като определи нейната дейност, структура, фирмена идентичност, предлаган продукт и неговото ценообразуване. В края на СТЕМ академията по роботика завършените проекти бяха представени пред жури от потенциални „инвеститори“.

След незабравимите „технологични“ емоции великотърновските ученици посетиха Панорама „Плевенска епопея 1877“ като финална част от програмата на лятната академия. Всички ученици ще получат сертификати за участие в СТЕМ заниманията. Те ще им бъдат връчени в началото на учебната година.

Лятна СТЕМ Академия Кайлъка

СТЕМ академиите на Тинузавър стават традиция

Изминалата лятна СТЕМ академия по роботика беше истинско предизвикателство и успешен експеримент за Тинузавър! Тя се състоя за първи път благодарение на финансиране от МОН и предложи много безплатни забавления, почивка и полезни знания на своите участници.

Очакванията са надскочени, защото видяхме как момичета и момчета работят заедно с отдаденост и мотивация, как младите умове търсят перспективни технологични решения, които имат потенциал за развитие в практиката.

Затова, зареден с още по-голям СТЕМ оптимизъм, екипът на Тинузавър ще продължава да провежда своите полезни занимания по роботика през лятото. Към момента вече се водят разговори с няколко училища за включване в следващия етап на програмата на МОН „Отново заедно“.

Вашият коментар

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.