fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

Нов комплект-проект за слънчева зарядна станция Solar Charging Pod

Соларен панел (фотоволтаик) управляван от Тинузавър платка и задвижван със серво мотор за следене на слънцето с цел оптимално зареждане на батерията.

Това е един много интересен проект, който съчетава в себе си много технологии и може да ви помогне да усвоите разнообразни знания и умения. Целта на проекта е да създадем макет и прототип на слънчева зарядна станция, която да има същите функции, като истинска такава. В същност, нашия комплект се доближава максимално до един истински продукт.

комплект-проект за слънчева зарядна станция

2018 г. Първите експерименти започнаха преди няколко години, когато зареждахме Li-Po батерия с помощта на различни видове соларни панели. Измервахме кой панел какъв ток може да даде и какво максимално напрежение генерира в зависимост от осветеността. Подбрахме и подходящ модул за зареждане и предпазване на батерията.

комплект-проект за слънчева зарядна станция

2019 г. Следващата стъпка беше да направим измерване на осветеността през целия ден, механично задвижване на цялата система или само на панела с цел насочване към повечето светлина – за по-ефективно зареждане според позицията на слънцето.

комплект-проект за слънчева зарядна станция

2020 г. Направихме и вариант при който се движи само соларния панел с микроконтролерната платка Тинузавър, но се оказа не много практичен и труден за създаване на комплект-проект, който всеки да може да си сглоби сам.

комплект-проект за слънчева зарядна станция

Това лято по време на нашите Летни академии по електроника и роботика, няколко деца си сглобиха първата експериментална версия на проекта и успяха да напишат елементарна програма за управлението му.

комплект-проект за слънчева зарядна станция

Вече имаме базова версия на комплекта-проект, която включва в себе си всичко необходимо. Базирана е на основната платка Тинузавър, допълнителната Shield EDUx3IO стандартен серво мотор SG90. Използвана е Li-Po батерия и модул за зареждане и защита на батерията. Предвидена е и красива дървена поставка изрязана на лазер, за да може целия комплект да се сглоби лесно и да бъде функционален.

Комплекта проект Solar Charging Pod все още се разработва и тества. Очаквайте повече информация съвсем скоро.

Проверявайте редовно нашия онлайн магазин на https://tinusaur.bg/shop/ за нови продукти.

Вашият коментар

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.