fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

Екипът на Тинузавър посети образователни организации и институции в Армения

В началото на месец април екипът на Тинузавър посети образователни институции и организации в Ереван, Армения с цел затвърждаване на съществуващи и създаване на нови взаимоотношения и партньорства. Срещите се осъществиха благодарение на посолството на Република България в Армения и специално на посланик Калин Анастасов и неговия екип.

Тинузавър посети образователни организации и институции в Армения

Посетихме 131 училище „Пейо Яворов“ в Ереван, където ни посрещна директора Наира Закарян и нейния екип, а учениците ни представиха разработени от тях проекти. Срещата се състоя в иновативното STEM пространство създадено като част от инициативата Armath на UATE. Беше ни дадена възможност да споделим нашите постижения в областта на STEM, разработените от нас продукти и методики на преподаване, работата ни с българските училища, както и възможността за съвместна работа в бъдеще с училища в Армения.

Посетихме и училищния музей на Пейо Яворов.

За нас беше изключителна привилегия да се срещнем лично с Айк Чобанян – един от основателите на UATE, бивш министър на високотехнологичната индустрия на Република Армения. Той и неговия екип от UATE успяват само за няколко години да създадат STEM пространства в над 600 арменски училища с изключителната подкрепа на частния бизнес. На срещата обсъдихме възможностите на български фирми да взаимстват опита на Армения, както и перспективите за съвместна работа в областта на образованието.

UATE (Union of Advanced Technology Enterprises) е създадена през 2000 г. бизнес асоциация, която представлява колективните интереси на компании в областта на ИТ, ИКТ и високите технологии в Армения. Една от инициативите на организацията е Armath, която учи деца от 10-годишна възраст колко вълнуващо и забавно може да бъде изучаването на науката чрез STEM.

Екипът на Тинузавър посети училище Пейо Яворов в Ереван, Армения

На срещата ни със Саркис Карапетян – изпълнителен директор на UATE, и неговия екип отговарящ за Armath и STEM, обсъдихме възможностите за съвместна работа и тестването на нашите продукти и учебно съдържание в тяхна среда, както и това какво ние можем да научим от опита на арменските си колеги.

Към днешна дата Armath има създадени 630 инженерни лаборатории, които работят на територията на Армения, Арцах, Грузия, Кувейт, Франция, САЩ, Бангладеш, Есватини и Индия, като общо около 17 000 ученици получават инженерни знания и умения.

Екипът на Тинузавър посети Ереван, Армения

На организираната среща в Министерство на образованието, науката, културата и спорта на Република Армения се срещнахме с екипа на министъра, който работи по направление STEM и по-специално внедряването на нови продукти и технологии в арменските училища. Поставихме началото на конкретна инициатива – създаване на концепция за това как да тестваме STEM продуктите на Тинузавър в 5 до 10 арменски училища, последвано от оценка от експерти на министерството с цел вземане на най-правилното решение за бъдеща съвместна работа.

Въпреки че работните езици на повечето срещи бяха английски или руски, посолството на Република България ни съдейства със специалист, който говори и арменски, което направи разговорите и дискусиите още по-ползотворни.

Едно от най-впечатляващите ни посещения беше в Центърът за креативни технологии TUMO. Това е единствена по рода си безплатна образователна програма за тийнейджъри на възраст 12 до 18 години, специализирана в технологиите и дизайна, като обучението се предоставя в центровете в Ереван и други градове. Създадени са и TUMO центрове и извън Армения: в Париж, Бейрут, Москва, Тирана, Берлин, Лион, Цюрих и Киев.

TUMO е сдружение с нестопанска цел, основано от Сам и Силва Симониан, като финансирането е изцяло осигурено чрез Образователната им фондация Симониан. Сам Симонян е арменско-американски предприемач, познат с телекомуникационна си компания INET.

Една от най-интересните ни срещи беше с Шамам Геворкян и Аваг Саян – основатели на фондация Antrohoos, която организира едно от най-големите съревнования за ученици в областта на ИТ/ИКТ. Мисията на тяхната организация е разработването на образователни ресурси, прилагането им в образованието и поставянето на Армения сред водещите страни изнасящи иновативни образователни продукти и услуги. Шамам и Аваг са били ядрото на екипа на UATE, който създава Armath и вече работят по следващото си начинание – Antrohoos, което е и основата за нашето бъдещо партньорство.

Армения има хилядолетна история, както и в много отношения сходна с тази на България съдба. Това създава предпоставки за много добри отношения между хората от нашите две страни, но също и за съвместна работа в областта на образованието – нещо толкова важно за развитието на икономиките ни.

За повече информация и връзка с медиите:

Вашият коментар

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.