fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

Воислав „Воя“ Антонич, Джей Форестър, Джон Ридл, Джон Кок

Воислав "Воя" Антонич
Воислав „Воя“ Антонич

На 12 юли 1952 г. е роден Воислав „Воя“ Антонич. Той е сръбски изобретател, журналист и писател, най-известен с това, че е създалнаправи си сам“ компютъра Galaksija и започва инициатива „Създайте свой собствен компютър Galaksija“ заедно с Деян Ристанович. Тази инициатива насърчава и просвещава хиляди компютърни ентусиасти през 80-те години в Социалистическа федерална република Югославия. Антонич дарява много от своите творения в публичното пространство, винаги когато те са свързани с обикновените хора.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Voja_Antoni%C4%87

Джей Форестър
Джей Форестър

На 14 юли е роден Джей Райт Форестър. Той е американски компютърен инженер и системен учен. Той е смятан за един от изобретателите на феритна памет, преобладаващата форма на компютърна памет с произволен достъп през годините на ранното развитие на цифровите компютърни технологии (между 1955 и 1975 г.). Тази памет е била част от семейството на други сходни технологии с чиято помощ е преодоляна пропастта между електронните лампи и полупроводниците, като е използвала магнитните свойства на материалите за превключване и усилване. Смята се също, че той е създал първата анимация в историята на компютърната графика, „скачаща топка“ върху осцилоскоп.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Wright_Forrester

Джон Ридл
Джон Ридл

На 15 юли 2013 г. умира Джон Томас Ридл. Той е американски компютърен учен и е бил професор в университета в Минесота. Публикуваните му творби включват силно влиятелни изследвания на социалната мрежа, препоръчителни системи и системи за сътрудничество.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/John_T._Riedl

Джон Кок
Джон Кок

На 16 юли 2002 г. умира Джон Кок умира. Той е американски компютърен учен, признат за големия си принос в компютърната архитектура и оптимизиране на дизайна на компилатора. Той е считан от мнозина за „бащата на RISC архитектурата“. Кок прекарва цялата си кариера като индустриален изследовател за IBM, от 1956 до 1992 година.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/John_Cocke

Intel Corporation
Intel Corporation

На 18 юли 1968 г. е основана Intel Corporation от Гордън Мур (Gordon E. Moore – химик и физик) и Робърт Нойс (Robert Noyce – физик) с рисков капитал, предоставен от Артър Рок. Третият служител в компанията е Андрю Гроув (Andrew Grove – инженер-химик, известен още като Andy Grove), който е начело на компанията през по-голямата част на 80-те и 90-те години на 20 век. Той е останал в историята като ключовата фигура в Intel. Към края на 90-те години Intel е вече една от най-големите и най-успешните корпорации в света, въпреки че жестоката конкуренция в полупроводниковата индустрия е влошила до известна степен нейната позиция.
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.