fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

Илон Мъск, Лин Джолиц, Дъглас Енгълбърт, Брендан Айх

Илон Мъск
Илон Мъск

На 28 юни 1971 г. е роден Илон Рийв Мъск. Той е канадско-американски инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер. Мъск изучава самостоятелно компютърно програмиране и на 12-годишна възраст продава кода на видеоиграта Blastar за 500 долара.

Понастоящем е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX (СпейсЕкс), както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors (Тесла Моторс). Той е основател на SpaceX и е сред основателите на Tesla Motors и PayPal (ПейПал) (последната е продадена през 2002 г. за 1,5 млрд. долара, като делът на Мъск е 180 млн. долара). Член е на Съвета на директорите на компанията SolarCity, основана от негови братовчеди.
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%BE%D0%BD_%D0%9C%D1%8A%D1%81%D0%BA

Лин Джолиц
Лин Джолиц

На 30 юни 1961 г. е родена Лин Гриър Джолиц. Тя е фигура в свободния софтуер и основател на много стартъпи в Силициевата долина, заедно със съпруга си Уилям.

Лин Джолиц е най-известна с работа си по прехвърлянето на операционната система 386BSD и превръщането и в свободна/отворена. Лин е коментатор на интернет събитият като обсъжда новини и събития в компютърната индустрия, тя често пише за BYTE. Освен това притежава патенти за интернет технологиите и иновациите в полупроводниковата памет и пише технически документи и статии. В момента тя е съветник на мрежата CoolClip, интернет стартъп, който използва сървърно-базиран двигател за производство на видео, който Лин първоначално е проектирала и тествала в Калифорнийския университет в Бъркли.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Lynne_Jolitz

Дъглас Енгълбърт
Дъглас Енгълбърт

На 2 юли 2013 г. умира Д-р Дъглас К. Енгълбърт. Той е американски изобретател известен като създател на компютърната мишка, носител на наградата Тюринг от 1997 г., на националния медал на технологиите (National Medal of Technology), наградата на MIT Лемълсън (Lemelson) и много други. Идеята за мишката се ражда още през 1951 г., а изпълняването на тази задача му отнела около 10 години в проучвания.
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81_%D0%95%D0%BD%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%82

Брендан Айх
Брендан Айх

На 4 юли 1961 г. е роден Брендан Айх. Той е американски технолог и създател на езика за програмиране JavaScript. Той е съосновател на проекта Mozilla, Mozilla Foundation и Mozilla Corporation и е главен технически директор на Mozilla Corporation, на която за кратко e и главен изпълнителен директор. Той е изпълнителен директор на Brave Software.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Brendan_Eich

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.