fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Джеф Раскин
На 26 февруари 2005 г. умира Джеф Раскин. Той е американски експерт по човешки и компютърен интерфейс, известен най-вече със създаването и стартирането на проекта Macintosh в Apple в края на 70-те години. Раскин стартира проекта Macintosh през 1979 г. По-късно наема бившия си студент Бил Аткинсън от UCSD да работи в Apple, заедно с Анди Херцфелд и Бърел Смит от отдела за обслужване на Apple, който се намира в същата сграда като отдела за публикации. Тайно заобикаляйки егото на Стийв Джобс и подсигурявайки финансиране и позволение директно на най-високо ниво, Раскин създава и управлява еднолично проекта Макинтош през първата му година.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jef_Raskin

Суперкомпютърът IBM 7950 се пенсионира
На 27 февруари 1976 г. IBM 7950, суперкомпютър, известен още като Harvest System, спира след 14 години работа. До тогава е обслужвал Агенцията за национална сигурност на САЩ. Harvest е уникална добавка към компютъра Stretch и е доставена през 1962 г. Разработен е за криптоанализи от Джеймс Х. Померен. Електрониката му, изградена от същия вид дискретни транзистори, използвани за Stretch, е била около два пъти по-голяма (физически) от Stretch. Harvest добавя малък брой инструкции към Stretch, бил е прикачен към него и не е можел да работи независимо.
https://www.computerhistory.org/tdih/february/27/#national-security-agencys-harvest-computer-retires

Сеймур Обри Папет
На 29 февруари 1928 г. е роден Сеймур Обри Папет. Той е американски математик, компютърен учен и преподавател, роден в Южна Африка, той прекарва по-голямата част от кариерата си в преподаване и изследвания в MIT. Той е един от пионерите на изкуствения интелект. Той е съ-изобретател, заедно с Уоли Фюрзейг и Синтия Соломон, на езика за програмиране на Лого.
https://en.wikipedia.org/wiki/Seymour_Papert

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.