fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Robert Morris
Robert Morris

На 26 юли 1989 г. федералното жури обвинява студента от университета Cornell University Робърт Т. Морис-младши за пускането на червея Морис (първият компютърен червей), като по този начин той става първият човек, който е осъден по силата на Закона за компютърни измами и злоупотреби от 1986 г. Робър Морис основава онлайн магазина Viaweb заедно с Пол Греъм, едно от първите уеб приложения, а по-късно открива фирмата за финансиране на рисков капитал Y Combinator, заедно с Пол Греъм.
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Tappan_Morris
https://en.wikipedia.org/wiki/Morris_worm

Demis Hassabis
Demis Hassabis

На 27 юли 1976 г. е роден Демис Хасабис. Той е британски учен изследващ сферата на изкуствения интелект, невробиолог, дизайнер на видеоигри, предприемач и петкратен победител в първенството за настолни игри Pentamind. Той е и съосновател на компанията DeepMind Technologies. DeepMind Technologies има за цел да съчетае важни открития от невронауката и машинното обучение с нови разработки в изчислителния хардуер, за да отключи все по-мощни алгоритми за учене с общо предназначение, които ще работят за създаването на artificial general intelligence (AGI).
https://en.wikipedia.org/wiki/Demis_Hassabis
https://en.wikipedia.org/wiki/DeepMind

Wau Holland
Wau Holland

На 29 юли 2001 г. умира Херварт Холанд-Мориц, известен като Wau Holland. Той е немски журналист и активист за компютърна сигурност. През 1981 г. той съосновава Компютърен клуб Хаос (CCC), един от най-старите хакерски клубове в света. Компютърен клуб Хаос (CCC) е най-голямата асоциация на хакери в Европа с 7700 регистрирани членове.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wau_Holland
https://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_Computer_Club

Kate Starbird
Kate Starbird

На 30 юли 1975 г. е родена Кейт Старбърд. Тя е американски компютърен учен, който изучава образователните възможности на социалните медии, както и Crisis Informatics. Изследванията й са разположени на пресечната точка на компютърните науки и социалните науки и попадат в областта на взаимодействието между човека и компютъра (HCI) и Computer-Supported Cooperative Work (CSCW).
https://en.wikipedia.org/wiki/Kate_Starbird

Hilary Putnam
Hilary Putnam

На 31 юли 1926 г. е роден Хилари Уайтхол Путнам. Той e американски философ, математик и компютърен учен. Извън философията, Путнам допринася за математиката и компютърните науки. Заедно с Мартин Дейвис той разработва алгоритъма на Дейвис-Путнам за булевия проблем на удовлетвореността и помага да се демонстрира нерешимостта на десетия проблем на Хилберт.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hilary_Putnam#Mathematics_and_computer_science

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.