fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Федерико Фагин
Федерико Фагин

На 1 декември 1941 г. е роден Федерико Фагин. Той е италианско-американски физик, инженер, изобретател и предприемач. Той е най-известен с това, че е проектирал първия търговски микропроцесор, Intel 4004. Той е ръководил проекта 4004 (MCS-4) и дизайнерската група през първите пет години от проекта на Intel за направата на микропроцесор. След 4004 той ръководи разработването на Intel 8008 и 8080, използвайки методологията си SGT за проектиране на произволни логически чипове, което е от съществено значение за създаването на ранните микропроцесори на Intel.
https://en.wikipedia.org/wiki/Federico_Faggin https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_4004

Ерик Реймънд
Ерик Реймънд

На 4 декември 1957 г. е роден Ерик Стивън Реймънд. Той е американски разработчик на софтуер, защитник на софтуера с отворен код и автор на есето от 1997 г. и книгата „Катедралата и базарът“ от 1999 г. Той пише пътеводител за подобната на Rogue игра NetHack. През 90-те той редактира и актуализира книгата Jargon File, която в момента се печата като The New Hacker’s Dictionary.
https://en.wikipedia.org/wiki/Eric_S._Raymond

Джон Росър
Джон Росър

На 6 декември 1934 г. е роден Джон Баркли Росър. Той е математик. Росър успява да предвиди потенциала на ранните компютри в много области на математиката, както и крайното въздействие на логиката върху бъдещето на изчисленията. Той допринася за теоремата на Чърч-Росър, която идентифицира външната граница на постижимото при автоматизираното доказване на теореми и следователно играе същата роля в изчислителната наука като втория закон на термодинамиката в инженерството.
https://www.computerhistory.org/tdih/december/6/#mathematical-logician-rosser-born

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.