fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

История на компютрите-Грейс Хопър
Грейс Хопър

На 9 декември 1906г. е родена Грейс Хопър. Тя е американска военнослужеща, контраадмирал, програмистка, създала програмното осигуряване за компютъра Марк I и разработила първия компилатор за програмен език. Тя е иноватор в компютърното програмиране и е изобретила една от първите свързващи програми (linker).
https://bg.wikipedia.org/

Ейда Лъвлейс
Ейда Лъвлейс

На 10 декември 1815 г. е родена Огъста Ейда Кинг, графиня на Лъвлейс е английски математик и писател, известна главно с работата си по механичен компютър с общо предназначение(Analytical Engine) на Чарлз Бабидж. Тя е първата, която разбира, че машината има приложения извън чистото изчисление, и публикува първия алгоритъм, предназначен да бъде изпълнен от такава машина. В резултат на това тя се смята за първата, която разпознава пълния потенциал на „изчислителна машина“ и една от първите компютърни програмисти.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

Дейвид Уилър
Дейвид Уилър

На 13 декември 2004 г. умира Дейвид Уилър. Той е информатик и професор по компютърни науки в университета в Кеймбридж. Приносът на Уилър към тази област включва работа по автоматичния калкулатор за електронно съхранение на закъснение (EDSAC) и трансформацията на Бъроуз-Уилър (BWT). Той е отговорен за внедряването на компютъра CAP, първият, който се основава на възможностите за сигурност. В криптографията той е дизайнер на WAKE и съ-дизайнер на алгоритмите за криптиране TEA и XTEA заедно с Роджър Нийдъм.
https://en.wikipedia.org/wiki/David_Wheeler_(computer_scientist)

Джен Голбек
Джен Голбек

На 16 декември 1976 г. е родена Джен Голбек. Тя е компютърен учен. В момента тя е доцент в Колежа по информационни изследвания към Университета на Мериленд, Колеж Парк. Голбек е била директор на Лабораторията за взаимодействие на човека и компютъра в Университета на Мериленд от 2011 до 2014 г. Дженифър Голбек е известна с работата си по изчислителен анализ на социалните мрежи. Тя разработва методи за извеждане на информация за връзките и хората в социалните мрежи. Нейните модели за изчисляване на доверието между хората в социалните мрежи са сред първите в тази област.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jen_Golbeck

Кенет Юджийн Айвърсън
Кенет Юджийн Айвърсън

На 17 декември 1920 г. е роден Кенет Юджийн Айвърсън. Той е канадски компютърен учен, известен с развитието на програмния език APL. Той е удостоен с наградата на Тюринг през 1979г. за неговите пионерски усилия в езиците за програмиране и математическата нотация, довела до това, което компютърната област сега познава като APL.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_E._Iverson

Конрад Цузе
Конрад Цузе

На 18 декември 1995 г. умира Конрад Цузе. Той е немски строителен инженер, новатор в компютърните науки, изобретател и бизнесмен. Най-голямото му постижение е първият програмируем компютър в света; завършеният и програмируем „Turing-complete Z3“ започва да функционира през май 1941 г. Благодарение на тази машина и нейните предшественици, Цузе често се счита за изобретателят на съвременния компютър.
https://en.wikipedia.org/wiki/Konrad_Zuse

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.