fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Адин Фалков
Адин Фалков

На 19 декември 1921 г. е роден Адин Фалкоф. Той е инженер и дизайнер на компютърни системи и софтуер за програмиране, известен най-вече с работата си върху езика за програмиране „APL“ и системите за „IBM“. Той е изследовател и мениджър в „IBM Research“ от 1955 г. повече от четиридесет години преди да се пенсионира. Той си сътрудничи с Кен Ивърсън от 1960 до 1980 г. при проектирането, разработването и използването на езика за програмиране на „APL“ и интерактивната му среда.
https://en.wikipedia.org/wiki/Adin_Falkoff

Адел Голдстайн
Адел Голдстайн

На 21 декември 1920 г. е родена Адел Голдстийн. Тя е американски математик и компютърен програмист. Тя е написала наръчника за първия електронен цифров компютър – ENIAC. Чрез нейната работа като програмист на този компютър, тя спомага за превръщането на ENIAC от машина, която трябва да се програмира всеки път когато е използвана, в такава с до 50 предварително запазени подпрограми.
https://en.wikipedia.org/wiki/Adele_Goldstine

Боб Кан
Боб Кан

На 23 декември 1938 г. е роден Робърт Елиът Кан. Той е американски електроинженер, който заедно с Винт Серф първи предлага Transmission Control Protocol (TCP) и Internet Protoco (IP), основните комуникационни протоколи в основата на Интернет. През 2004 г. Кан печели наградата Тюринг заедно с Винт Сърф за работата им по TCP/IP
https://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Kahn


Линус Торвалдс
Линус Торвалдс

На 28 декември 1969 г. е роден Линус Бенедикт Торвалдс. Той е финландско-американски софтуерен инженер, който е създател и в исторически план главен разработчик на ядрото на Linux, което е ядро за операционни системи като Linux и други като Android и Chrome OS. Той също така създава разпределената система за контрол на версиите Git.
https://en.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds


Бярне  Строуструп
Бярне Строуструп

На 30 декември 1950 г. е роден Бярне Строуструп. Той е датски компютърен учен, най-известен е със създаването и развитието на програмния език C++. През 1979 г. той започва да разработва C++ (първоначално наречен „C with Classes“). По собствените му думи той „изобретил C ++, написал ранните му дефиниции и направил първото му изпълнение, избрал и формулирал критериите за проектиране на C ++, проектирал всички основни съоръжения и отговарял за обработката на предложения за разширение в комисията по стандартизация C ++.“ C ++ е станал общодостъпен през 1985г. Строуструп е ръководител на един от отделите за развойна дейност на AT&T Bell Labs.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bjarne_Stroustrup

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.