fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Тази седмица в рубриката ни „История на компютрите“:

Учени откриват два основни недостатъка в компютрите по цял свят
Учени откриват два основни недостатъка в компютрите по цял свят

На 3 януари 2018 г. експерти по компютърна сигурност откриват два основни недостатъка в сигурността в микропроцесорите в почти всички компютри в света.
Двата проблема, наречени Meltdown и Spectre, могат да позволят на хакери да получат достъп до съдържанието на паметта на компютри, включително мобилни устройства, персонални компютри и сървъри, работещи в така наречените облачни компютърни мрежи.
https://www.nytimes.com/2018/01/03/business/computer-flaws.html

Стивън Коул Клийни
Стивън Коул Клийни

На 5 януари 1909 г. е роден Стивън Коул Клийни. Той е американски математик и логик. Студент на Алонсо Чърч, Клийни заедно с Роза Петер, Алан Тюринг, Емил Пост и други. Най-известен е като един от създателите на един от клоновете на математическата логика, наречен теория на рекурсията, който впоследствие става една от основите на теоретичната информатика. Работите на Клийни полагат основите на изследванията на изчислимите функции. Голям брой математически понятия са кръстени на негово име: йерархия на Клийни, алгебра на Клийни, звезда на Клийни (затваряне на Клийни), Теорема на Клийни за рекурсията и Теорема на Клийни за неподвижната точка.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D1%83%D0%BB_%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8

Сюзан Бет Хоровиц
Сюзан Бет Хоровиц

На 6 януари 1955 г. е родена Сюзън Бет Хорвиц. Тя е американски компютърен учен. Известна е с изследванията си в езиците на програмиране и софтуерното инженерство, и по-специално върху програмното нарязване и анализ на потока от данни.
https://en.wikipedia.org/wiki/Susan_B._Horwitz

Джозеф Вайзенбаум
Джозеф Вайзенбаум

На 8 януари 1923 г. е роден Йозеф Вайзенбаум. Той e немско-американски компютърен учен и професор в MIT. Наградата Weizenbaum е кръстена на него. Той се смята за един от бащите на съвременния изкуствен интелект.
https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Weizenbaum

Доналд Ървин Кнут
Доналд Ървин Кнут

На 10 януари, 1938 г. е роден Доналд Ървин Кнут. Той е известен информатик-теоретик и професор емеритус в Станфордския университет. Кнут е наричан „баща“ на анализа на алгоритми, заради приносите си към изследването и систематизирането на алгоритмите и тяхната изчислителна сложност. Автор е на многотомния и все още недовършен труд The Art of Computer Programming („Изкуството на компютърното програмиране“, неиздавана на български).
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4_%D0%9A%D0%BD%D1%83%D1%82

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.