fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Тази седмица в рубриката ни „История на компютрите“:

Патентното ведомство на САЩ издава патент за сметачната машина на Спалдинг
Патентното ведомство на САЩ издава патент за сметачната машина на Спалдинг

На 13 януари, 1878 г. Патентното ведомство на САЩ издава патент за сметачната машината на Спалдинг. Предшественици на калкулаторите и компютрите, машините за механично добавяне са можели да се справят с проста аритметика и са били популярни в предприятията, докато не са били заменени от компютрите през 60-те години.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/january/13/#the-us-patent-office-issues-a-patent-for-the-spalding-adding-machine

Натаниел Рочестър
Натаниел Рочестър

На 14 януари 1919 г. е роден Натаниел Рочестър. Той е американски компютърен учен. Рочестър проектира IBM 701, пише първия асемблер и участва в създаването на областта изкуствен интелект.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Nathaniel_Rochester_(computer_scientist)

Брайс и Харвард Марк I
Брайс и Харвард Марк I

На 16 януари 1944 г. Дж. У. Брайс пише меморандум, който формализира развитието на IBM на компютърна машина за Харвард: Harvard Mark I, завършен през 1944 г. Харвард Марк I е първата напълно автоматична машина, която е завършена и може да пресметне три събирания или изваждания в секунда; паметта му съхранява 72 числа. Няколко от основните изобретения на Брайс – високоскоростно умножение, деление и др. – са използвани в Харвард Марк I.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/january/18/

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.