fbpx

История на компютрите

Apple представя компютъра Лиса
Apple представя компютъра Лиса

На 19 януари 1987 г. Apple започва да разработва компютъра Lisa. Той е трябвало да включва графичен потребителски интерфейс (GUI) и да използва процесора Motorola 68000. Това е първият продукт на Apple с вътрешен твърд диск. Стив Джобс, ръководител на проекта, до напускането си през 1982 г., първоначално твърди, че LISA представлява абривиетура от Local Integrated System Architecture, въпреки че по-късно признава, че е кръстен на дъщеря му Лиса Никол Бренан. Lisa се продава за десет хиляди долара, което наред с липсата на софтуер от трети страни и несъвместимост с Apple II довежда до слаби продажби.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/january/19/#apple-computer-introduces-the-lisa

Apple пускат на пазара компютъра Macintosh
Apple пускат на пазара компютъра Macintosh

Apple Computer пуска на пазара Macintosh, първият успешен компютър, управляван с мишка с графичен потребителски интерфейс, с един-единствен рекламен клип за 1,5 милиона долара по време на Super Bowl. Това е първият търговски успешен персонален компютър, който разполага с две известни и преди, но все още непопулярни функции – мишката и графичния потребителски интерфейс, а не интерфейсът на командния ред на неговите предшественици.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/january/22/#apple-computer-launches-the-macintosh https://history-computer.com/ModernComputer/Personal/Macintosh.html

Марвин Мински
Марвин Мински

На 24 януари 2016 г. умира Марвин Мински. Той е американски когнитивен учен, занимаващ се основно с изкуствен интелект, съосновател на лабораторията за изкуствен интелект в Масачузетския технологичен институт. Автор е на редица трудове в областта на изкуствения интелект и философията.
Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BD_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.
За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт предназначен за училища, в който сме подбрали продукти за оборудване на STEM пространства.

stem.tinusaur.bg

Националния STEM център дава насоки как може да стане това, а ние сме обобщили тази информация и сме я представили в удобен за ползване вид. За да може по-лесно да направите избора си на подходящи наши продукти за вашия STEM център, сме ги подбрали и групирали според направлението за което са приложими.