fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Apple представя компютъра Лиса
Apple представя компютъра Лиса

На 19 януари 1987 г. Apple започва да разработва компютъра Lisa. Той е трябвало да включва графичен потребителски интерфейс (GUI) и да използва процесора Motorola 68000. Това е първият продукт на Apple с вътрешен твърд диск. Стив Джобс, ръководител на проекта, до напускането си през 1982 г., първоначално твърди, че LISA представлява абривиетура от Local Integrated System Architecture, въпреки че по-късно признава, че е кръстен на дъщеря му Лиса Никол Бренан. Lisa се продава за десет хиляди долара, което наред с липсата на софтуер от трети страни и несъвместимост с Apple II довежда до слаби продажби.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/january/19/#apple-computer-introduces-the-lisa

Apple пускат на пазара компютъра Macintosh
Apple пускат на пазара компютъра Macintosh

Apple Computer пуска на пазара Macintosh, първият успешен компютър, управляван с мишка с графичен потребителски интерфейс, с един-единствен рекламен клип за 1,5 милиона долара по време на Super Bowl. Това е първият търговски успешен персонален компютър, който разполага с две известни и преди, но все още непопулярни функции – мишката и графичния потребителски интерфейс, а не интерфейсът на командния ред на неговите предшественици.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/january/22/#apple-computer-launches-the-macintosh https://history-computer.com/ModernComputer/Personal/Macintosh.html

Марвин Мински
Марвин Мински

На 24 януари 2016 г. умира Марвин Мински. Той е американски когнитивен учен, занимаващ се основно с изкуствен интелект, съосновател на лабораторията за изкуствен интелект в Масачузетския технологичен институт. Автор е на редица трудове в областта на изкуствения интелект и философията.
Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BD_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.