fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Ралф К. Меркле
Ралф К. Меркле

На 2 февруари 1952 г. е роден Ралф К. Меркле. Той е компютърен учен. Меркле е един от изобретателите на криптография с публичен ключ, изобретател на криптографското хеширане, а наскоро изследовател и говорител на криониката. Той е един от изобретателите на криптография с публичен ключ, изобретател на криптографско хеширане, а наскоро изследовател и говорител на криониката.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ralph_Merkle

Лотфи Алиаскер Заде
Лотфи Алиаскер Заде

На 4 февруари 1921 г. е роден Лотфи Алиаскер Заде. Той е американски професор по математика и компютърни науки от азербайджанско-руски произход, пионер в областта на изкуствения интелект, дефинирал размитата логика през 1965 г.
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/

Сюзън Кар
Сюзън Кар

На 5 февруари 1954 г. е родена Сюзън Кар. Тя е американски художник и графичен дизайнер, известна най-вече с интерфейсните си елементи и приноса на шрифтовете към първия Apple Macintosh от 1983 до 1986 г. Тя е служител №10 и арт директор в NeXT, компанията, създадена от Стив Джобс след напускането му от Apple през 1985 г. Тя е консултант по дизайн в Microsoft, IBM, Sony Pictures и Facebook, а сега е служител на Pinterest. Като ранен пионер на пикселното изкуство и на графичния компютърен интерфейс, тя е известна като един от най-значимите технолози в съвременния свят.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Kare

 Алан Джей Перлиш
Алан Джей Перлиш

На 7 февруари 1990 г. умира Алан Джей Перлиш. Той е американски учен в областта на компютърните науки и професор в три университета: Университет Пердю, университет Карнидж Мелън and Университет Йейл. Той е най-известен с работата си в сферата на компютърните езици. Той е първият човек, който получава награда Тюринг.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Perlis

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.