fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Катрин Джонсън
Катрин Джонсън

На 24 февруари 2020 г. умира Катрин Джонсън. Тя е американски математик, чиито изчисления на орбиталната механика като служител на НАСА са критични за успеха на първия и следващите космически полети в САЩ. По време на своята 35-годишна кариера в НАСА и нейния предшественик, тя печели репутация за овладяване на сложни ръчни изчисления и e пионер в използването на компютри за изпълнение на задачите. Космическата агенция отбеляза нейната „историческа роля на една от първите афроамерикански жени, работещи като учен от НАСА“.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Katherine_Johnson

Джеф Раскин
Джеф Раскин

На 26 февруари 2005 г. умира Джеф Раскин. Той е американски експерт по човешки и компютърен интерфейс, известен най-вече със създаването и стартирането на проекта Macintosh в Apple в края на 70-те години. Раскин стартира проекта Macintosh през 1979 г. по-късно наема бившия си студент Бил Аткинсън от UCSD да работи в Apple, заедно с Анди Херцфелд и Бърел Смит от отдела за обслужване на Apple, който се намира в същата сграда като отдела за публикации. Тайно заобикаляйки егото на Стийв Джобс и подсигурявайки финансиране и позволение директно на най-високо ниво, Раскин създава и управлява еднолично проекта Макинтош през първата му година.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Jef_Raskin

Суперкомпютърът IBM 7950 се пенсионира
Суперкомпютърът IBM 7950 се пенсионира

На 27 февруари 1976 г. IBM 7950, суперкомпютър, известен още като Harvest System, спира след 14 години работа. До тогава е обслужвал Агенцията за национална сигурност на САЩ. Harvest е уникална добавка към компютъра Stretch и е доставена през 1962 г. Разработен е за криптоанализи от Джеймс Х. Померен. Електрониката му, изградена от същия вид дискретни транзистори, използвани за Stretch, е била около два пъти по-голяма (физически) от Stretch. Harvest добавя малък брой инструкции към Stretch, бил е прикачен към него и не е можел да работи независимо.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/february/27/#national-security-agencys-harvest-computer-retires

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.