fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Census Bureau Receives UNIVAC I Computer
Бюрото за преброяване на САЩ получава първия компютър UNIVAC

На 30 март 1951 г. Бюрото за преброяване на САЩ получава първия компютър UNIVAC I, първият търговски компютър, който привлича широко обществено внимание. Въпреки че Бюрото за преброяване започва да го използва в края на март, той е преместен в Бюрото за преброяване няколко месеца по-късно. UNIVAC е в състояние да извърши 1 905 операции в секунда, които съхранява на магнитна лента.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/march/30/#census-bureau-receives-univac-i-computer

Microsoft Announces "SoftCard"
Microsoft Corporation обявява Z80 SoftCard

На 2 април 1980 г. Microsoft Corporation обявява Z80 SoftCard – техния първи и (в продължение на много години) единствен хардуерен продукт – микропроцесор на печатна платка, който се включва в персоналния компютър на Apple II. Той се продава на дребно за $ 349,00. SoftCard позволява на програми, работещи под операционната система CP / M (включени в картата, както беше и Microsoft BASIC), да работят в Apple II-базирана Apple II, само с незначителни модификации. По-специално, текстовият процесор WordStar е бил толкова популярен, че хората са купували SoftCard и придружител „80-колонна карта“, само за да я стартират.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/2/#microsoft-announces-softcard

Марк Андреесен и Джим Кларк основават Netscape
Марк Андреесен и Джим Кларк основават Netscape

На 4 април 1994 г. Марк Андреесен и Джим Кларк основават Mosaic Communications Corp., по-късно преименувана на Netscape Communications Corp. Андресен разработва софтуера, използван за сърфиране в световната мрежа, докато работи в Националния център за суперкомпютърни приложения (NCSA) в Университета в Илинойс , Кларк е съосновател на висококачествения производител на компютри Silicon Graphics Inc.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/4/#marc-andreessen-founds-netscape-with-jim-clark

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.