fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Microsoft Corporation пуска Windows 3.1
Microsoft Corporation пуска Windows 3.1

На 6 април 1992 г. Microsoft Corporation пуска Windows 3.1, операционна система, предоставяща на съвместими с IBM и IBM компютри графичен потребителски интерфейс (макар Windows да не е първият такъв интерфейс за компютри). Цената на дребно е била 149,00 долара. Заменяйки предишния интерфейс на командния ред на DOS със своята Windows система, Microsoft създава програма, подобна на операционната система Macintosh, и затова е съдена от Apple за нарушаване на авторски права. (Microsoft по-късно надделя в тази съдебна битка).
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/6/#microsoft-releases-windows-3.1

Марк Спенсър
Марк Спенсър

На 8 април 1977 г. е роден Марк Спенсър. Той е американски компютърен инженер и е оригиналният автор на GTK + базиран клиент за незабавни съобщения Gaim (който е преименуван на Pidgin), L2TP демон l2tpd и потребителски интерфейс на мрежата на Cheops. Марк Спенсър е създател на Asterisk, базирана на Linux централа с отворен източник в софтуера. Той е основател, председател и главен технологичен директор на Digium, доставчик на далекосъобщения с отворен код, най-известният с развитието и спонсорството на Asterisk. В началото на 2007 г. Спенсър премина от главен изпълнителен директор в главен технологичен директор.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Spencer_(computer_engineer)

Priit Kasesalu
Priit Kasesalu

На 10 април 1972 г. е роден Priit Kasesalu. Той е естонски програмист и софтуерен разработчик, най-известен с участието си в разработването на Kazaa, Skype и най-скоро на Joost. В момента работи за Ambient Sound Investments. Skype е телекомуникационно приложение, което е специализирано в предоставянето на видео чат и гласови разговори между компютри, таблети, мобилни устройства, конзолата Xbox One и смарт часовници през интернет. В края на 2010 г. е имало над 660 милиона потребители в световен мащаб, като над 300 милиона са изчислени, че са активни всеки месец към август 2015 г. През февруари 2012 г., в Skype по едно и също време е имало 34 милиона потребители.
Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Priit_Kasesalu, https://en.wikipedia.org/wiki/Skype

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.