fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Стан Улам
Стан Улам

На 13 април 1909 г. е роден Станислав Улам. Той е математик, който е направил ранна теоретична работа за използването на компютри в математиката. Улам преподава в Харвард и Университета на Уисконсин, преди да се присъедини към проекта „Манхатън“ в Лос Аламос, Ню Мексико, където се среща с Джон фон Нойман. Там Улам и фон Нойман обсъждат използването на компютри за разбиране на въпроси от чистата математика. Въз основа на опита от ENIAC, Улам предлага на фон Нойман, че дифузията на неутрони и свързаните с нея верижни реакции са естествени приложения и също толкова бързо очертава процедура за прилагане на идеята.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/13/#mathematics-pioneer-ulam-born

Филип Уолтър Кац
Филип Уолтър Кац

На 14 април 2000 г. умира Филип Уолтър Кац. Той е компютърен програмист, най-известен като съ-създател на форматa Zip за компресиране на данни, и автор на PKZIP, програма за създаване на zip файлове, работещи под DOS. Съдебен иск между авторските права между System Enhancement Associates (SEA) и компанията на Кац, PKWARE, Inc., е бил разгласяван в общността на BBS в края на 80-те години. Софтуерният бизнес на Фил Кац е бил много успешен.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Phil_Katz#PKARC_and_PKWARE

Първото компютърно изложение
Първото компютърно изложение

На 15 април 1977 г. започва първото компютърно изложение на Западното крайбрежие, представящо персонални компютри, както в комплект, така и в сглобена форма, на нова аудитория – широката публика. Това е важна година за личните компютри, тъй като тогава са обявени три от най-популярните системи за лични компютри за всички времена: Apple II, представен от тогавашния 21-годишен Стив Джобс и Стив Возняк, Commodore PET и Radio Shack TRS-80. Изложението е проведено в Civic Auditorium & Hall Brooks Hall в Сан Франциско. Присъствали са десетки хиляди ентусиасти на предстояща революция в компютрите, а първото изложение е едно от най-значимите събития в историята на персоналните компютри.
Източници: https://www.computerhistory.org/tdih/april/15/#first-west-coast-computer-faire-begins, https://alchetron.com/West-Coast-Computer-Faire

Езикът за програмиране LISP
Езикът за програмиране LISP

На 16 април 1959 г. езикът за програмиране, който предоставя основата за работа с изкуствения интелект, LISP, е представен за първи път публично. Създаден от Джон Маккарти, LISP предлага на програмистите гъвкавост в организацията. Този компютърен език все още се използва в средите за развитие на изкуствения интелект.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/16/#lisp-language-unveiled

Първият мегабитов чип
Първият мегабитов чип

На 18 април 1986 г. вестниците съобщават, че компанията IBM е станала първият производител на компютри, който използва мегабитов чип – чип памет, способен да съхранява 1 милион бита информация, като търговски продукт – това е модел 3090. Съобщението се обявява като забележителен триумф за американските производители на компютри, чиято работа е била възприемана като изостанала от тази на японската електронна индустрия.
Източници: https://www.computerhistory.org/tdih/april/18/#ibm-first-to-use-megabit-chip, https://www.nytimes.com/1986/04/18/business/ibm-chip-inaugurates-the-era-of-the-megabits.html

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.