fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Първата програма на FORTRAN е пусната
Първата програма на FORTRAN е пусната

На 19 април 1957 г. изследователите пускат първата програма на FORTRAN. Съкратено от „FORmula TRANslator“, FORTRAN дава възможност на компютърните програмисти („кодери“ по това време) да работят на език на „високо ниво“, значително опростявайки писането на програми. Първата програма на FORTRAN (различна от вътрешното тестване на IBM) работи в Westinghouse, създавайки диагностика за липсваща запетая. Последва успешен опит.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/19/#first-fortran-program-runs

Tandy Corp. планира да изгради клонове на компютърни системи PS/2 на IBM
Tandy Corp. планира да изгради клонове на компютърни системи PS/2 на IBM

На 21 април 1988 г. Tandy Corp. провежда пресконференция в Ню Йорк, за да обяви плановете си за изграждане на клонове на компютърни системи PS/2 на IBM. Конференцията идва веднага след съобщението на IBM, че ще лицензира патенти на ключови компютърни технологии, което е знак за готовността й да позволи други компании да клонират нейни машини. В рамките на пет години клонингите на IBM стават по-популярни от оригиналните машини на IBM.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/21/#tandy-plans-to-build-ibm-ps/2-clones

Ани Исли
Ани Исли

На 23 април 1933 г. е родена Ани Дж. Исли. Тя е афро-американски компютърен учен, математик и учен в областта на ракетната техника. Работила е в изследователския център „Луис“ (сега изследователски център „Глен“) на Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) и неговия предшественик, Националния консултативен комитет по аеронавтика (NACA). Тя е била водещ член на екипа, който разработва софтуер за ракетата „Кентавър“ и е една от първите афро-американци, които са работили като компютърни учени в НАСА.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Annie_Easley

Лари Теслър
Лари Теслър

На 24 април, 1945 г. е роден Лорънс Гордън Теслър. Той е американски информатик, работил в областта на взаимодействието между човек и компютър. Той е програмистът, който въвежда в употреба клавишните комбинации Ctrl+X, Ctrl+C, Ctrl+V („изрежи, копирай, постави“, на английски: cut, copy, paste). Теслър е работил в Xerox PARC, Apple Computer, Amazon.com и Yahoo!.
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BB%D1%8A%D1%80

Робърт Нойс получава патент за „Интегралната схема“
Робърт Нойс получава патент за „Интегралната схема“

На 25 април 1961 г. Американското патентно ведомство издава патент на Робърт Нойс за интегралната схема, започвайки дълга битка с Джак Килби за това, кой има права върху патента. Килби е измислил германиева версия на интегралните схемите, докато Нойс разработва силиконовата интегрална схема – тази, която става по-приета. Интегралните схеми заменят транзисторите в компютрите, което позволява на машините да бъдат значително по-малки.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/25/#noyce-awarded-patent-for-integrated-circuit

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.