fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

IBM обявява планове за суперкомпютър "STRETCH"
IBM обявява планове за суперкомпютър „STRETCH“

На 26 април 1960 г. IBM изпраща оптимистична версия за суперкомпютри и собствения си STRETCH (известен също като IBM 7030). „Компютрите с клас от 10 милиона долара са най-бързите и мощни в света. Те са подобни на компютъра STRETCH, който IBM сега попълва за Комисията по атомна енергия в Лос Аламос, Ню Мексико. IBM сега ще сключи договор с бизнес фирми и правителствени агенции за изграждане на компютри тип STRETCH. Те могат да извършат 100 милиарда изчисления на ден. Новите машини са седемдесет и пет пъти по-бързи от мащабния компютър IBM 704“. Serial Number 1 STRETCH е част от постоянната колекция на Музея за история на компютрите.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/26/#ibm-announces-stretch-supercomputer-plans

US Companies Get Aid from Government
Американските компании получават помощ от правителството

На 28 април 1994 г. администрацията на Клинтън представя мултимилионна програма за подпомагане на американски компании, които правят плоски дисплеи като част от усилията да помогнат на индустрията да остане на повърхността в светлината на японското доминиране на 95% от индустрията. Финансирането идва отчасти от Министерството на отбраната за използване на плоски екрани на военна техника. Пазарът на плоски дисплеи преди това е ограничен само до преносими компютри.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/28/#us-companies-get-aid-from-government

Laszlo Belady
Ласло Белади

На 29 април 1928 г. се ражда Ласло Белади, създател на алгоритъма на Белади (използван за оптимизиране на работата на компютрите). Белади работи в IBM 23 години в софтуерното инженерство, преди да се присъедини към изследователската лаборатория на Mitsubishi Electronics в средата на 80-те години.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/29/#laszlo-belady-born

Claude Shannon
Клод Шанън

На 30 април 1916 г. е роден Клод Шанън в Гейлорд, Мичиган. Известен като изобретател на теорията на информацията, Шанън е първият, който използва думата „бит“. Шанън, съвременник на Джон фон Нойман, Хауърд Айкен и Алън Тюринг, поставя началото на признаването на основната теория на информацията, която може да бъде обработена от машините, разработени от другите пионери. Той изследва изкривяването на информацията, излишъка и шума и предоставя средства за измерване на информацията. Той идентифицира бита като основна единица както на данните, така и на изчисленията.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/april/30/#information-theory-pioneer-claude-shannon-born

Microsoft Introduces 2-Button Mouse
Microsoft Corp. представя Microsoft мишка с два бутона

На 2 май 1983 г. Microsoft Corp. представя Microsoft мишка с два бутона, която е предоставена да върви заедно с новия си Microsoft Word процесор. Microsoft произвежда около 100 000 от тези сравнително елементарни устройства, които могат да бъдат използвани с IBM PC и съвместими с тях персонални компютри, но продава само 5000 преди да постигне успех с нова версия през 1985 г., която включва, редица подобрения, измежду които почти безшумна работа на всякакви повърхности.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/may/2/#microsoft-introduces-2-button-mouse

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.