fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Едсгер Дийкстра
Едсгер Дийкстра

На 11 май 1930 г. е роден Едсгер Уайб Дийкстра. Той e холандски системен учен, програмист, софтуерен инженер, научен есеист и пионер в изчислителната наука. Теоретичен физик по образование, той работи като програмист в Mathematisch Centrum (Амстердам) от 1952 до 1962 г. Неговите основни приноси обхващат различни области на изчислителната наука, включително изграждане на компилатор, операционни системи, разпределени системи, последователно и едновременно програмиране, парадигма на програмиране и методология, изследвания на езика на програмиране, проектиране на програми, разработване на програми, проверка на програмата, принципи на софтуерното инженерство, графични алгоритми и философски основи на компютърното програмиране и компютърните науки.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Edsger_W._Dijkstra

Пранав Мистри
Пранав Мистри

На 14 май 1981 е роден Пранав Мистри. Той е компютърен учен и изобретател. Президент и изпълнителен директор е на Samsung STAR Labs от октомври 2019 г. Той е най-известен с работата си върху SixthSense, Samsung Galaxy Gear и Project Beyond.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Pranav_Mistry

Гари Килдал
Гари Килдал

На 15 май 1942 г. е роден Гари Арлен Килдал. Той е американски компютърен учен и микрокомпютърен предприемач, който създава операционната система CP/M и основава Digital Research, Inc. (DRI). Килдал е един от първите хора, които виждат микропроцесорите като напълно обособени компютри, а не като устройства контролиращи периферни модули и създава компания около тази концепция. Той също e домакин на телевизионното предаване PBS The Computer Chronicles. Въпреки че кариерата му в областта на изчислителната техника продължaва повече от две десетилетия, той се помни главно във връзка с неуспешния опит на IBM през 1980 г. да лицензира CP/M за IBM Personal Computer.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Kildall

Иван Съдърланд
Иван Съдърланд

На 16 май 1938 г. е роден Иван Съдърланд. Той е пионер в областта на компютърната графика, създател на първия интерактивен графичен пакет „Sketchpad“, първообраз на бъдещите CAD. Първи прилага обектно-ориентирания подход в програмирането. Лауреат на премията на Тюринг. Създава първия шлем за виртуална реалност и Алгоритъм на Коен — Съдърланд, позволяващ ефективно да се намират отсечки от прави, разположени в правоъгълник.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Sutherland

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.