fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Джеймс Гослинг
Джеймс Гослинг

На 19 май 1955 г. е роден Джеймс Артър Гослинг, често наричан „д-р Java“. Tой е канадски компютърен учен, най-известен като основател и водещ дизайнер на програмния език на Java. Той получава идеята за Java VM, докато пише програма за порт на софтуер от PERQ, като превежда Perq Q-Code на VAX асемблер и емулира хардуера. Работи в Sun Microsystems от 1984 до 2010 г. (26 години). Гослинг напуска Sun Microsystems на 2 април 2010 г., след като е придобит от Oracle Corporation. През март 2011 г. Гослинг напусна Oracle, за да работи в Google.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/James_Gosling

Санди Дъглас
Санди Дъглас

На 21 май 1921 г. е роден Александър Шафто „Санди“ Дъглас. Той е британски професор по компютърни науки, кредитиран за създаването на първата графична компютърна игра Морски шах (Tic-tac-toe) през 1952 г. на компютъра EDSAC в университета в Кеймбридж.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Douglas

Робърт Меткалф
Робърт Меткалф

На 22 май 1973 г. Робърт Меткалф, изследовател от изследователския център Xerox Palo Alto в Калифорния, пише оригиналната си бележка, предлагаща „Ethernet“, средство за свързване на компютрите заедно. Бележката описва мрежовата система Ethernet, която той е изобретил за свързване на усъвършенствани компютърни работни станции, което прави възможно изпращането на данни един към друг и към високоскоростни лазерни принтери.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/may/22/#xerox-researcher-proposes-ethernet

Карл Кох
Карл Кох

На 23 май 1989 г. умира Карл Вернер Лотар Кох. Той e германски хакер през 80-те години на миналия век, който нарича себе си „Хагард“, на Хагбард Селин. Той бива замесен в инцидент с компютърен шпионаж през Студената война. Кох е свързван с компютърния клуб Хаос. Той е работил с хакерите, известни като DOB (Дирк-Ото Брезински), Пенго (Ханс Хайнрих Хюбнер) и Урмел (Маркус Хес), и е участвал в продажбата на хакерска информация взета от военните компютри на Съединените щати и предоставена на КГБ.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Koch_(hacker)

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.