fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Уорд Кънингам
Уорд Кънингам

На 26 май 1949 г. е роден Уорд Кънингам. Той е компютърен програмист и създател на концепцията уики (wiki). Създава първия уики-сайт, т.н. Portland Pattern Repository, през 1993 г. Сайтът все още работи в Мрежата и цели развитието на „хора, проекти и полезни примери“ и се счита за „неофициална история на идеи за програмиране“. Уорд Кънингам създава фирмата Cunningham & Cunningham, Inc. Също е служил като директор на разработването в Wyatt Software и като главен инженер в лабораторията за компютърни проучвания към фирмата Tektronix. Уорд също така е добре известен с приноса си към развитието на обектно-ориентираното програмиране. От декември 2003 г. до есента на 2005 г. работи в Microsoft.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Ward_Cunningham

Крейг Федериги
Крейг Федериги

На 27 май 1969 г. е роден Крейг Федериги. Той е старши вицепрезидент по софтуерно инженерство в Apple. Федериги ръководи разработката на iOS, iPadOS, macOS и общите инженерни екипи на операционната система на Apple. Екипите му са отговорни за доставката на софтуера в основата на продуктите на Apple, включително потребителски интерфейс, приложения и рамки.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Craig_Federighi

COBOL
COBOL

На 28 май 1959 г. се сформира комитет за разработване на COBOL – Common Business Oriented Language или Общ бизнес ориентиран език. Групата изследователи, привлечени от няколко производители на компютри и Пентагона, разработват програма за бизнес употреба, която търси лесна четливост и възможно най-голяма независимост на машината. Въпреки че програмистът Хауърд Бромберг преждевременно прави надгробен камък за COBOL от страх, че езикът няма бъдеще, той продължава да се използва от бизнеса днес. Надгробният камък сега е част от колекцията на Музея за компютърна история.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/may/28/#committee-forms-to-develop-new-language

Мариса Майер
Мариса Майер

На 30 май 1975 г. е родена Мариса Ан Майер. Тя е американска бизнесдама и инвеститор. Майер e изпълнителен директор по информационни технологии и съосновател на Lumi Labs. Преди това те е била президент и главен изпълнителен директор на Yahoo!, длъжност, която е заемала от юли 2012 г. През януари 2017 г. бе обявено, че ще се оттегли от борда на компанията при продажбата на оперативния бизнес на Yahoo! на Verizon Communications за 4,8 милиарда долара.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Marissa_Mayer

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.