fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Джон Кемени
Джон Кемени

На 31 май 1926 г. е роден Джон Кемени. Той е съ-разработчик на езика за програмиране BASIC. В своя 66-годишен живот Кемени оказва значително влияние върху историята на компютрите, особено по време на годините си в Дартмутския колеж, където работи заедно с Томас Курц, за да създаде BASIC, лесен за използване език за програмиране за своите компютърни студенти. По-рано Кемени работи с Джон фон Нойман в Лос Аламос, Ню Мексико, по време на Втората световна война по проекта „Манхатън“.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/may/31/#basic-language-co-inventor-born

Робърт Нойс
Робърт Нойс

На 3 юни, 1990 г. умира Робърт Нойс, наричан също „кметът на Силициевата долина“. Той е американски предприемач, съосновател на Fairchild Semiconductor през 1957 и на Интел през 1968. Той е и един от изобретателите на интегралната схема, заедно с Джак Килби от Texas Instruments.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Noyce

Споразумение за микропроцесорна търговия между САЩ и Япония
Споразумение за микропроцесорна търговия между САЩ и Япония

На 4 юни, 1991 американски и японски представители обявяват споразумение за пакт, регулиращ търговията с микропроцесори на страните. Пактът се опитва да се справи с интензивната конкуренция между американските и японските производители на чипове, като призовава продажбите на чуждестранни полупроводници да достигнат 20 процента на японския пазар в рамките на една година. Президентът на САЩ Роналд Рейгън налага санкции на Япония през 1986 г., след като установява, че Япония не е успяла да увеличи американския дял на японския пазар на полупроводници.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/june/4/#agreement-on-microprocessor-trade-between-us-and-japan

Ватиканската библиотека
Ватиканската библиотека

На 6 юни 1995 г. Лос Анджелис Таймс съобщава за сливането на религията и технологиите във Ватикана, където отец Леонард Бойл работи, за да включи библиотеката на Ватикана в световната мрежа – „довеждайки компютъра до Средновековието и Ватиканската библиотека към света“. Бойл компютъризира каталога на библиотеката и поставя ръкописи и картини на уебсайта, който отчасти е финансиран от IBM. Днес хиляди ръкописи и инкунабули са цифровизирани и са публично достъпни на уебсайта на Ватиканската библиотека. Предлагат се редица други предложения, които включват изображения и описания на обширната нумизматична колекция на Ватикана, датираща от римско време.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/june/6/#vatican-library-to-be-on-the-web

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.