fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Доналд Дейвис
Доналд Дейвис

На 7 юни 1924 г. е роден Доналд Дейвис. Той е уелски компютърен учен, който е работил в Националната физическа лаборатория във Великобритания (NPL). През 1965 г. той замисля комутацията на пакети, която днес е доминиращата основа за комуникация на данни в компютърните мрежи по целия свят. Дейвис предлага национална мрежа в Обединеното кралство и проектира и изгражда локалната NPL мрежа, за да демонстрира технологията. Много от комутируемите глобални мрежи направени през 70-те години на миналия век, са били „почти във всички отношения“ сходни с първоначалния му дизайн от 1965 г. Проектът ARPANET кредитира Дейвис за неговото влияние, което е ключово за развитието на Интернет.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Davies

Тим Бърнърс-Лий
Тим Бърнърс-Лий

На 8 юни, 1955 г. е роден Сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий. Той е английски физик и компютърен специалист, основоположник и създател на World Wide Web. Днес той е директор на консорциума W3C (World Wide Web Consortium), който създава различни стандарти за WWW. Има няколко почетни докторски степени. През март 2000 година списанието Times включва Тим Бърнърс-Лий в списъка на „100-те най-важни личности на 20 век“. На 15 април 2004 година става първият получател на новоучредената награда „Награда за технология на хилядолетието“. Същата година е посветен в рицарство от кралица Елизабет II и му е дадена наградата „Орден на Британската империя.“
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee

Фридрих Л. Бауер
Фридрих Л. Бауер

На 10 юни 1924 г. е роден Фридрих Л. Бауер. Ранната му работа включва изграждането на изчислителни машини (например логическият релеен компютър STANISLAUS от 1951-1955 г.). В този контекст той e първият, който предлaга широко използвания метод на стека за изчисления на изрази. Бауер също работи в комисиите, които разработват императивните езици за компютърно програмиране ALGOL 58 и неговия наследник ALGOL 60, важни предшественици на всички съвременни императивни езици за програмиране. През 1968 г. Бауер въвежда термина „Софтуерно инженерство“, който оттогава е широко използван.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_L._Bauer

Блейк Рос
Блейк Рос

На 12 юни 1958 г. е роден Блейк Арън Рос. Той е американски софтуерен инженер, който е най-известен с работата си като съ-създател на интернет браузъра Mozilla Firefox с Дейв Хаят. През 2005 г. той е номиниран за наградата Rave Award на списание Wired, Renegade на годината, срещу Лари Пейдж, Сергей Брин и Джон Стюарт. От 2007 г. той работи за Facebook като директор „Продукт“ докато не подава оставка в началото на 2013 г.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Blake_Ross

Леонард Клайнрок
Леонард Клайнрок

На 13 юни 1934 г. е роден Леонард Клайнрок. Той е американски компютърен учен и преподавател в Университета за инженерни и приложни науки „Хенри Самуели“ на UCLA. Клайнрок прави няколко важни приноса в областта на компютърните науки, по-специално за теоретичните основи на предаването на данни в компютърните мрежи. Той изиграва значителна роля в създаването на ARPANET, предшественика на Интернет, в UCLA.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Kleinrock

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.