fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Джон Вѝнсънт Атана̀сов
Джон Вѝнсънт Атана̀сов

На 15 юни 1903 г. е роден Джон Вѝнсънт Атана̀сов. Той е американски физик, математик и електроинженер, изобретател на един от първите електронни цифрови компютри и първият електронен цифров двоичен компютър, който е изграден от множество изчислителни модули и работи с числа кодирани в двоичен осмичен код. Двамата с Клифърд Бери създават прототип на машина, която превръща десетичните числа в двоични, извършва аритметични операции, използва логически изрази и записва междинните резултати в регенеративна памет. Макар и получила името компютър на Атанасов-Бери по време на делото Honeywell v. Sperry Rand, тя не отговаря на съвременната дефиниция за компютър. Поради влизането на САЩ във Втората световна война проектът остава незавършен и прототипът е изгубен.
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2

Control-Tabulating-Recording Company
Control-Tabulating-Recording Company

На 16 юни 1911 г. финансистът Чарлз Флинт изгражда доверие, като обединява няколко по-малки компании, за да образува доминираща компания в определени области. Той вече е бил създал International Time Recording Company, която е основният играч във фабричните часовници и Computing Scale Company of America за везни. След това купува Hollerith Tabulating Machine Company от Херман Холерит и обединява трите компании в Control-Tabulating-Recording Company или C-T-R. През 20-те години C-T-R се преименува на IBM.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/june/16/#control-tabulating-recording-company-is-founded.

Хакери дешифрират компютърен код
Хакери дешифрират компютърен код

На 17 юни 1997 г. хакери дешифрират компютърен код, записан в стандарта за шифроване на данни, който е проектиран да бъде непробиваем софтуер за криптиране. Група потребители, организирани в интернет, разбили защитата на софтуера – най-силният законен софтуер за криптиране в Съединените щати – след пет месеца работа. Съединените щати забраняват по-силния софтуер за криптиране от страх, че той ще бъде използван от терористи, но компаниите, проектиращи софтуера, казват, че такива ограничения са безполезни, защото чуждите държави предлагат много по-силни програми.
Източник: https://www.computerhistory.org/tdih/june/17/#hackers-decipher-data-encryption-standard

Блез Паскал
Блез Паскал

На 19 юни 1623 г. е роден Блез Паскал. Той е френски математик, физик, религиозен философ, теолог и писател. Още в юношеска възраст разработва множество класически за математиката и физиката идеи. 17-годишен изобретява оригинална сметачна машина, която по-късно доразработва и за която под названието „Колело на Паскал“ получава кралски патент през 1649 г. Признат е и за един от основоположниците на теорията на вероятностите съвместно с Пиер Ферма. Голям принос има Паскал и към пресмятането на безкрайно малките и безкрайно големите числа и геометрията. Още през 1642 г. Паскал конструира изчислителна машина за две аритметични операции. Той се приема за конструктор на първия цифров калкулатор.
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%B5%D0%B7_%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.