fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Робърт Девар
Робърт Девар

На 21 юни 1945 г. е роден Робърт Беридейл Кийт Девар. Той е американски компютърен учен и преподавател, роден в Англия. Той помога за разработването на софтуерни езици и компилатори и е явен защитник на свободно лицензиран софтуер с отворен код. Той е основател, главен изпълнителен директор и президент на софтуерната компания AdaCore. Девар е откровен привърженик на свободно лицензирания софтуер с отворен код и експерт в авторското право и патентното право на софтуер.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Dewar

Алън Тюринг
Алън Тюринг

На 23 юни 1912 е роден Алън Матисън Тюринг. Той е британски математик, логик, криптоаналитик, информатик и философ. Има голям принос в развитието на компютърните науки с формализирането на концепциите за алгоритъм и изчислимост. Машината на Тюринг е абстрактен модел на компютър с общо предназначение. Алън Тюринг се смята за баща на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект.

По време на Втората световна война Тюринг работи за Правителствената школа по кодиране и шифроване в Блечли Парк – британския център за криптоанализ. За известно време оглавява групата, чиято задача е разбиване на шифрите, ползвани от германските военноморски сили. Създава няколко метода за криптоанализ и прави подобрения на използваната за целта изчислителна електромеханична машина „Бомба“, което прави възможно дешифрирането на кодовете на „Енигма“.

След войната Алън Тюринг работи в Националната физическа лаборатория, където създава АCE – един от първите програмируеми компютри.

През 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време все още се смята за престъпление във Великобритания. Умира през 1954 г. от отравяне с цианид, като според следствието става дума за самоубийство, но някои негови близки смятат, че смъртта му е нещастен случай.
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D1%8A%D0%BD_%D0%A2%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3

Джеймс Мартин
Джеймс Мартин

На 24 юни 2013 г. умира Джеймс Мартин. Той е британски консултант по информационни технологии и автор, известен с работата си в областта на осигуряване на информационни технологии. Мартин е експерт в областта на проектирането на системи, методологията за разработка на софтуер, проектиране и разработка на информационни технологии и компютърното софтуерно инженерство. Той е един от първите, които промотират езици за програмиране от четвърто поколение и е един от основните разработчици на Rapid Application Development methodology.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/James_Martin_(author)

Морис Уилкс
Морис Уилкс

На 26 юни 1913 г. е роден сър Морис Винсент Уилкс. Той е британски компютърен учен, който проектира и помага за изграждането на автоматичния калкулатор за електронно съхранение на закъснение (EDSAC), един от най-ранните съхранявани програмни компютри и изобретява микропрограмиране, метод за използване на логика на съхранена програма за управление на контролния блок на централния процесор схеми. По времето на смъртта си Уилкс е бил професор в Кембриджския университет.
Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Wilkes

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.