fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

 

Даниел Уайнреб

На 7 септември 2012 г. умира Даниел Уайнреб, американски компютърен учен и програмист, със значителна работа в средата Lisp (семейство езици за компютърно програмиране). През 1979–1980 г. Уайнреб е работил в Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ по операционната система Amber за S-1 (суперкомпютър), особено по файловата система и многопроцесорния планировчик. През 1980 г. той е съосновател на Symbolics, разработвайки софтуер за Symbolics Lisp Machine. Той също така участва значително в дизайна на програмния език Common Lisp.
https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Weinreb

Жан Веронис

На 8 септември 2013 г. умира Жан Веронис, френски лингвист, информатик и блогър. Неговите изследователски интереси включват обработка на естествен език, извличане на текст и стандартизация. Той е основател на областта, която днес се нарича дигитални хуманитарни науки. През 2006 г. неговият блог е включен сред 15-те най-влиятелни от ЛьоМонд.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_V%C3%A9ronis

Джордж Робърт Стибиц,

На 9 септември 1940 г. Джордж Робърт Стибиц, американски математик, за пръв път демонстрира дистанционната работа на електрически цифров компютър. В демонстрация на конференцията на Американското математическо общество в Дартмутския колеж през септември 1940 г. той използва модифициран телетайп, за да изпраща команди до компютъра с комплексни числа (на английски: Complex Number Computer) в Ню Йорк по телеграфни линии.

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Stibitz

 

компютърът ENIAC

На 10 септември 1945 г. компютърът ENIAC за пръв път е използван за практически цели. През 1944 г. програмистите на компютъра ENIAC са шест жени математици: Марлин Мелцер, Бети Холбъртън, Катлийн Антонели, Рут Тейтелбаум, Джийн Бартик и Франсис Спенс, които били като човешки компютри в изчислителната лаборатория на Moore School. Адел Голдщайн е тяхната учителка и треньорка, били познати като „момичетата ENIAC“. Жените, работещи по ENIAC, били предупредени, че няма да бъдат повишени в професионални рейтинги, които били само за мъже. Проектирането на хардуера било „мъжка работа“, а програмирането на софтуера – „работа на жените“. Понякога на жените се давали чертежи и електрически схеми, за да разберат как работи машината и как да я програмират. Те научили как работи ENIAC, като го поправяли и като оправяли „грешки“ в машината. Въпреки че трябвало да извършват „лесната“ работа – програмирането, в действителност те напълно разбрали и работели с хардуера на ENIAC.

https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_computing

 Джак Килби

На 12 септември 1958 г. Джак Килби успешно тества първата интегрална схема в Texas Instruments, за да докаже, че резистори и кондензатори могат да съществуват на едно и също парче полупроводников материал. Неговата верига се състои от частица германий с пет компонента, свързани с жици. Заедно с Боб Нойс, той се счита за изобретател на интегралната схема (IC).

https://www.computerhistory.org/tdih/september/12/#successful-test-of-the-first-integrated-circuit

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.