fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Дженифър Тур Чайес

На 20 септември е родена Дженифър Тур Чайес. Тя е технически сътрудник и управляващ директор на Microsoft Research New England в Кеймбридж, Масачузетс, която е основала през 2008 г., и Microsoft Research New York City, която е основала през 2012 г. Чайес е най-известна с работата си по фазови преходи в дискретна математика и компютърни науки, структурни и динамични свойства на самоинженерираните мрежи и теория на алгоритмичните игри. Тя се смята за един от световните експерти в моделирането и анализа на динамично растящи графики. Чайес е в Microsoft Research от 1997 г., когато е съосновател на Theory Group.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jennifer_Tour_Chayes

Programming Error May Have Contributed to Plane Crash

На 21 септември 1996 г. статия от Ню Йорк Таймс предупреждава срещу опасностите от прекалено пълно доверие в компютрите, след като разследване разкрива, че грешка в програмирането може да е допринесла за катастрофата на полет 965 на American Airlines в Колумбия през декември 1995 г. Пилотите очевидно са избрали първия избор на маяк, който да насочи автопилота на самолета до кацане, без да проверява дали това е, което всъщност са искали. В резултат на това самолетът е насочен на 100 мили от курса, с опустошителния резултат от 159 смъртни случая.

https://www.computerhistory.org/tdih/september/21/#programming-error-may-have-contributed-to-plane-crash

Computer Code Could Be Copyrighted

На 22 септември 1986 г. в решителна победа за създателите на вътрешността на компютъра, федерален съдия постановява, че кодът, използван за управление на компютри и други електронни устройства, може да бъде защитен с авторски права като печатни материали.

https://www.computerhistory.org/tdih/september/22/#computer-code-could-be-copyrighted

Honeywell

На 24 септември 1986 г. Honeywell, компания, която се присъединява към ранния набег в компютърната индустрия, но изчезва от известността до средата на 80-те, обявява, че започва дискусии за сливането на своите компютърни операции с японската фирма NEC и френската Groupe Bull . Анализаторите виждат този ход като част от тенденцията за консолидация в индустрията, предизвикана отчасти от контрола на IBM върху над половината от пазара. Honeywell е преживяла 37-процентов спад през първата половина на 1986 г.

https://www.computerhistory.org/tdih/september/24/#computer-maker-honeywell-seeks-partner

 

 

 

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.