fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Джеймс Х. Уилкинсън

На 27 септември 1919 г. е роден Джеймс Х. Уилкинсън. Той е видна фигура в областта на числения анализ, област на границата на приложната математика и информатика, особено полезна за физиката и инженерството. Започвайки военна работа през 1940 г., той започва да работи по балистика, но се прехвърля в Националната физическа лаборатория през 1946 г., където работи с Алън Тюринг по компютърния проект ACE. По-късно интересите на Уилкинсън го отвеждат в областта на числения анализ, където той открива много значими алгоритми.

https://en.wikipedia.org/wiki/James_H._Wilkinson

Сиймор Роджър Крей

На 28 септември 1925 г. е роден Сиймор Роджър Крей. Той е американски електроинженер и суперкомпютърен архитект, който е проектирал серия от компютри, които са били най-бързите в света от десетилетия, и е основал Cray Research, който е изградил много от тези машини. Наречен „бащата на суперкомпютрите“, на Крей се приписва създаването на суперкомпютърната индустрия.

https://en.wikipedia.org/wiki/Seymour_Cray

Вернор Стефен Винге

На 2 октомври 1944 г. е роден Вернор Стефен Винге, американски автор на научна фантастика и пенсиониран професор. Преподава математика и компютърни науки в държавния университет в Сан Диего. Той е първият широкомащабен популяризатор на концепцията за технологична сингулярност и може би първият, който представя измислено „киберпространство“. Технологичната сингулярност е хипотетичен момент във времето, в който технологичният растеж става неконтролируем и необратим, което води до непредвидими промени в човешката цивилизация.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vernor_Vinge

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.