fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Джон Винсент Атанасов

На 4 октомври 1903 г. е роден Джон Винсент Атанасов. Той е американско-български физик и изобретател, известен най-вече с това, че му се приписва изобретяването на първия електронен цифров компютър. Атанасов изобретява първия електронен цифров компютър през 30-те години в Държавния колеж в Айова. Неговата машина със специално предназначение се нарича Atanasoff – Berry Computer.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Vincent_Atanasoff

Шийла Адел Грейбах

На 6 октомври 1939 г. е родена Шийла Адел Грейбах. Тя е изследовател по официални езици в изчисленията, автоматите, теорията на компилаторите и компютърните науки. Тя е почетен професор по компютърни науки в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, а забележителната работа включва работа със Сиймор Гинсбърг и Майкъл А. Харисън в контекстно-чувствителен синтактичен анализ, използвайки модела на стека автомати.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sheila_Greibach

Хенриет Дейвидсън Аврам

На 7 октомври 1919 г. е родена Хенриет Дейвидсън Аврам. Тя е компютърен програмист и системен анализатор, който разработва MARC формат (Machine Readable Catalogue), международен стандарт за данни за библиографска информация и информация за фондовете в библиотеките. Разработването на формата на MARC от Аврам в края на 60-те и началото на 70-те години в Библиотеката на Конгреса оказва революционен ефект върху практиката на библиотекарството, като става възможно автоматизирането на много библиотечни функции и споделянето на библиографска информация по електронен път между библиотеките, използвайки съществуваща каталогизация стандарти.

https://en.wikipedia.org/wiki/Henriette_Avram

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.