fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Beatrice Worsley

На 18 октомври 1921 г. е родена Беатрис „Трикси“ Хелън Уорсли. Тя е първата жена, която е компютърен учен в Канада. Тя получава докторска степен от университета в Кеймбридж с Алън Тюринг и Дъглас Хартри като съветници, първата докторска степен, предоставена в това, което днес би било известно като компютърни науки. Тя пише първата програма, работеща на EDSAC, съавтор на първия компилатор за Ferranti Mark 1 в Торонто, пише многобройни статии по компютърни науки и преподава компютри и инженерство в Университета на Куинс и Университета в Торонто повече от 20 години преди нейната преждевременна смърт на 50-годишна възраст.

https://en.wikipedia.org/wiki/Beatrice_Worsley

Уинифред "Тим" Алис Аспрей

На 19 октомври 2007 г. умира Уинифред „Тим“ Алис Аспрей, американски математик и компютърен учен. Тя е една от едва около 200 жени, спечелили докторска степен по математика от американски университети през 40-те години, период на слабо представяне на жените по математика на това ниво. Тя участва в развитието на тесния контакт между колежа Vassar и IBM, което довежда до създаването на първата лаборатория по компютърни науки във Vassar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Winifred_Asprey

Еди Кю

На 23 октомври 1964 г. е роден Еди Кю. Той е старши вицепрезидент на Apple за софтуер и услуги в Интернет, като докладва на главния изпълнителен директор Тим Кук. Кю се присъединява към Apple през 1989 г. и допринася за създаването на онлайн магазина на Apple през 1998 г., iTunes Store през 2003 г. и App Store през 2008 г. В ранните си години в Apple той е бил мениджър на екипи за софтуерно инженерство и поддръжка на клиенти. През 1999 г. той убеждава Apple да работи с Akamai Technologies Inc. върху нови функции за стрийминг за своя софтуер за видео QuickTime.

https://en.wikipedia.org/wiki/Eddy_Cue

Еди Кю

На 24 октомври 2011 г. умира роденият Джон Маккарти, американски компютърен учен и когнитивен учен. Маккарти е един от основателите на дисциплината изкуствен интелект. Той създава термина „изкуствен интелект“ (AI), разработва семейството на езиците за програмиране Lisp, оказва значително влияние върху дизайна на езика за програмиране ALGOL, популяризира споделянето на времето и има голямо влияние в ранното развитие на AI.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_McCarthy_(computer_scientist)

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.