fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

На 25 октомври 1928 г. е роден Питър Наур. Той e датски пионер по компютърни науки и носител на наградата на Тюринг. Фамилията му е „N“ в нотацията на BNF (форма Backus – Naur), използвана в описанието на синтаксиса за повечето езици за програмиране. Той допринася за създаването на езика за програмиране ALGOL 60.
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Naur

 

Бил Гейтс
На 28 октомври 1955 е роден Уѝлям Хѐнри Гейтс III, по-известен като Бил Гейтс. Той е американски програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Майкрософт“. Притежава значителен дял от акциите ѝ, което го прави един от най-богатите хора в света. По време на кариерата си в Майкрософт, Гейтс заема следните длъжности: председател, главен изпълнителен директор, президент и главен софтуерен архитект. През 1987 г. Гейтс е включен в списъка на Форбс на 400-те най-богати американци с богатство от 1,25 милиарда долара и тогава е най-младият милиардер, издигнал се сам.

https://bg.wikipedia.org/wiki/

ARPANET установява връзка компютър към компютър
На 29 октомври 1969 г. е създадена първата по рода си връзка компютър към компютър. Първото съобщение на ARPANET е изпратено от студент програмист на UCLA Чарлз С Клайн в 22:30ч. на 29 октомври, от Boelter Hall на кампуса до Хостов компютър SDS 940 на Станфордския изследователски институт. Текстът на съобщението трябвало да бъде думата „login“, но само L и O били предадени, преди системата да се срине. Около час след срива, системата била възстановена и като второ предаване е изпратено пълно съобщение “login”.

https://www.edn.com/electronics-blogs/edn-moments/4399541/

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.