fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Митчъл Дейвид Капор

На 1 ноември 1950 г. е роден Митчъл Дейвид Капор. Той е американски предприемач, най-известен с работата си като разработчик на приложения в ранните дни на личната компютърна софтуерна индустрия, по-късно основава Lotus (Lotus е американска софтуерна компания със седалище в Масачузетс), където той допринася за разработването на Lotus 1-2-3 електронна таблица.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mitch_Kapor

Хауърд Х. Айкен

На 3 ноември 1937 г. Хауърд Х. Айкен пише писмо до Дж. Брайс (IBM) започвайки дискусия относно автоматичните изчислителни машини за използване при изчисляване на физически проблеми. Това довело до създаването на Харвард Марк I, дълъг петдесет и един фута, висок осем фута и тежащ почти пет тона Гигантски мозък. С високоскоростни електромеханични модули за умножение и деление, електромеханични таблици с функции, три блока интерполатор на хартиена лента, 72 натрупващи се регистри за съхранение и 60 постоянни регистъра на превключвателя за набиране, всички включени в игра чрез команди, прочетени от контрола на последователността на перфорирана лента, Harvard Mark I била най-мощната изчислителна машина за времето си.
https://www.computerhistory.org/tdih/november/3/#aiken-approaches-ibm-attempting-to-create-giant-brain

 

100 милиона уеб сайта
 На 5 ноември 2006 г. според компанията за интернет услуги Netcraft Ltd. в Интернет са съществували над 100 милиона уеб сайта. През тази година Интернет добавя 27,4 милиона сайтове, като лесно надхвърля предишния рекорд за растеж през цялата година от 17 милиона от 2005 г. Интернет удвоява броя на сайтовете от май 2004 г., когато проучването достига 50 милиона.

https://www.computerhistory.org/tdih/november/5/#internet-boasts-100-million-sites

Барбара Джейн Хуберман

На 7 ноември 1939 г. е родена Барбара Джейн Хуберман. Тя е американски компютърен учен, който е професор в Института в Масачузетския технологичен институт и професор по инженерство във Форд в отдела по електротехника и компютърни науки. Тя е една от първите жени, получили докторска степен по компютърни науки в Съединените щати, носителка е на наградата Тюринг и разработва принципа на заместване на Лисков.
https://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Liskov

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.