fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Джон Баркли Росър
 

На 6 декември 1934 г. е роден Джон Баркли Росър. Той е математик. Росър успява да предвиди потенциала на ранните компютри в много области на математиката, както и крайното въздействие на логиката върху бъдещето на изчисленията. Той допринася за теоремата на Чърч-Росър, която идентифицира външната граница на постижимото при автоматизираното доказване на теореми и следователно играе същата роля в изчислителната наука като втория закон на термодинамиката в инженерството.
https://www.computerhistory.org/tdih/december/6/#mathematical-logician-rosser-born

Грейс Хопър
 

На 9 декември 1906г. е родена Грейс Хопър. Тя е американска военнослужеща, контраадмирал, програмистка, създала програмното осигуряване за компютъра Марк I и разработила първия компилатор за програмен език. Тя е иноватор в компютърното програмиране и е изобретила една от първите свързващи програми (linker).
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81_%D0%A5%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%80

Огъста Ейда Кинг
 

На 10 декември 1815 г. е родена Огъста Ейда Кинг, графиня на Лъвлейс е английски математик и писател, известна главно с работата си по механичен компютър с общо предназначение(Analytical Engine) на Чарлз Бабидж. Тя е първата, която разбира, че машината има приложения извън чистото изчисление, и публикува първия алгоритъм, предназначен да бъде изпълнен от такава машина. В резултат на това тя се смята за първата, която разпознава пълния потенциал на „изчислителна машина“ и една от първите компютърни програмисти.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.