fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

 

Дейвид Уилър
 

На 13 декември 2004 г. умира Дейвид Уилър. Той е информатик и професор по компютърни науки в университета в Кеймбридж. Приносът на Уилър към тази област включва работа по автоматичния калкулатор за електронно съхранение на закъснение (EDSAC) и трансформацията на Бъроуз-Уилър (BWT). Той е отговорен за внедряването на компютъра CAP, първият, който се основава на възможностите за сигурност. В криптографията той е дизайнер на WAKE и съ-дизайнер на алгоритмите за криптиране TEA и XTEA заедно с Роджър Нийдъм.

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Wheeler_(computer_scientist)

Джен Голбек
 

На 16 декември 1976 г. е родена Джен Голбек. Тя е компютърен учен. В момента тя е доцент в Колежа по информационни изследвания към Университета на Мериленд, Колеж Парк. Голбек е била директор на Лабораторията за взаимодействие на човека и компютъра в Университета на Мериленд от 2011 до 2014 г. Дженифър Голбек е известна с работата си по изчислителен анализ на социалните мрежи. Тя разработва методи за извеждане на информация за връзките и хората в социалните мрежи. Нейните модели за изчисляване на доверието между хората в социалните мрежи са сред първите в тази област.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jen_Golbeck

Кенет Айвърсън
 

На 17 декември 1920 г. е роден Кенет Юджийн Айвърсън. Той е канадски компютърен учен, известен с развитието на програмния език APL. Той е удостоен с наградата на Тюринг през 1979г. за неговите пионерски усилия в езиците за програмиране и математическата нотация, довела до това, което компютърната област сега познава като APL.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_E._Iverson

Конрад Цузе

На 18 декември 1995 г. умира Конрад Цузе. Той е немски строителен инженер, новатор в компютърните науки, изобретател и бизнесмен. Най-голямото му постижение е първият програмируем компютър в света; завършеният и програмируем „Turing-complete Z3“ започва да функционира през май 1941 г. Благодарение на тази машина и нейните предшественици, Цузе често се счита за изобретателят на съвременния компютър.
https://en.wikipedia.org/wiki/Konrad_Zuse

Адин Фалкоф
 

На 19 декември 1921 г. е роден Адин Фалкоф. Той е инженер и дизайнер на компютърни системи и софтуер за програмиране, известен най-вече с работата си върху езика за програмиране „APL“ и системите за „IBM“. Той е изследовател и мениджър в „IBM Research“ от 1955 г. повече от четиридесет години преди да се пенсионира. Той си сътрудничи с Кен Ивърсън от 1960 до 1980 г. при проектирането, разработването и използването на езика за програмиране на „APL“ и интерактивната му среда.
https://en.wikipedia.org/wiki/Adin_Falkoff

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.