fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Адел Голдстайн

На 21 декември 1920 г. е родена Адел Голдстийн. Тя е американски математик и компютърен програмист. Тя е написала наръчника за първия електронен цифров компютър – ENIAC. Чрез нейната работа като програмист на този компютър, тя спомага за превръщането на ENIAC от машина, която трябва да се програмира всеки път когато е използвана, в такава с до 50 предварително запазени подпрограми.
https://en.wikipedia.org/wiki/Adele_Goldstine

Боб Кан

На 23 декември 1938 г. е роден Робърт Елиът Кан. Той е американски електроинженер, който заедно с Винт Серф първи предлага Transmission Control Protocol (TCP) и Internet Protoco (IP), основните комуникационни протоколи в основата на Интернет. През 2004 г. Кан печели наградата Тюринг заедно с Винт Сърф за работата им по TCP/IP
https://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Kahn

Линус Торвалдс

 

На 28 декември 1969 г. е роден Линус Бенедикт Торвалдс. Той е финландско-американски софтуерен инженер, който е създател и в исторически план главен разработчик на ядрото на Linux, което е ядро за операционни системи като Linux и други като Android и Chrome OS. Той също така създава разпределената система за контрол на версиите Git.
https://en.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.