fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Учени откриват два основни недостатъка в компютрите по цял свят
 

На 3 януари 2018 г. експерти по компютърна сигурност откриват два основни недостатъка в сигурността в микропроцесорите в почти всички компютри в света. Двата проблема, наречени Meltdown и Spectre, могат да позволят на хакери да получат достъп до съдържанието на паметта на компютри, включително мобилни устройства, персонални компютри и сървъри, работещи в така наречените облачни компютърни мрежи.
https://www.nytimes.com/2018/01/03/business/computer-flaws.html

Стивън Коул Клийни
 

На 5 януари 1909 г. е роден Стивън Коул Клийни. Той е американски математик и логик. Студент на Алонсо Чърч, Клийни заедно с Роза Петер, Алан Тюринг, Емил Пост и други. Най-известен е като един от създателите на един от клоновете на математическата логика, наречен теория на рекурсията, който впоследствие става една от основите на теоретичната информатика. Работите на Клийни полагат основите на изследванията на изчислимите функции. Голям брой математически понятия са кръстени на негово име: йерархия на Клийни, алгебра на Клийни, звезда на Клийни (затваряне на Клийни), Теорема на Клийни за рекурсията и Теорема на Клийни за неподвижната точка.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D1%83%D0%BB_%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8

 Сюзан Бет Хоровиц
 

На 6 януари 1955 г. е родена Сюзън Бет Хорвиц. Тя е американски компютърен учен. Известна е с изследванията си в езиците на програмиране и софтуерното инженерство, и по-специално върху програмното нарязване и анализ на потока от данни.
https://en.wikipedia.org/wiki/Susan_B._Horwitz

 Никола Тесла
 

На 7 януари 1943 умира Нико̀ла Тѐсла. Той е американски изобретател от сръбски произход, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването. Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. Известен е с много и различни революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на 19 и началото на 20 век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток. Работи в Унгария, Германия, Франция и САЩ. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-вече с патентованите от него принципи на захранване с променлив ток, използвани широко и днес. Името на Тесла се използва за мерната единица за магнитна индукция.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0

Джозеф Вайзенбаум
 

На 8 януари 1923 г. е роден Джозеф Вайзенбаум. Той e немско-американски компютърен учен и професор в MIT. Наградата Weizenbaum е кръстена на него. Той се смята за един от бащите на съвременния изкуствен интелект.
https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Weizenbaum

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.