fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Apple представя компютъра Лиса

На 19 януари 1978 г. Apple започва да разработва компютъра Lisa. Той е трябвало да включва графичен потребителски интерфейс (GUI) и да използва процесора Motorola 68000. Това е първият продукт на Apple с вътрешен твърд диск. Стив Джобс, ръководител на проекта, до напускането си през 1982 г., първоначално твърди, че LISA представлява абривиетура от Local Integrated System Architecture, въпреки че по-късно признава, че е кръстен на дъщеря му Лиса Никол Бренан. Lisa се продава за десет хиляди долара, което наред с липсата на софтуер от трети страни и несъвместимост с Apple II довежда до слаби продажби.
https://www.computerhistory.org/tdih/january/19/#apple-computer-introduces-the-lisa

Apple пускат на пазара компютъра Macintosh

Apple Computer пуска на пазара Macintosh, първият успешен компютър, управляван с мишка с графичен потребителски интерфейс, с един-единствен рекламен клип за 1,5 милиона долара по време на Super Bowl. Това е първият търговски успешен персонален компютър, който разполага с две известни и преди, но все още непопулярни функции – мишката и графичния потребителски интерфейс, а не интерфейсът на командния ред на неговите предшественици.
https://www.computerhistory.org/tdih/january/22/#apple-computer-launches-the-macintosh https://history-computer.com/ModernComputer/Personal/Macintosh.html

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.