fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

Thelma Estrin
 

На 21 февруари 1924 г. е родена Телма Естрин, американски компютърен учен и инженер. Тя е работила в областта на експертните системи и биомедицинското инженерство. Тя е една от първите, които прилагат компютърни технологии за здравеопазване и медицински изследвания. Била е почетен професор в Катедрата по компютърни науки в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Работила е по проектирането и разработването на WEIZAC, един от първите широкомащабни програмируеми електронни компютри в света.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thelma_Estrin

 

 

Katherine Johnson

На 24 февруари 2020 г. умира Катрин Джонсън. Тя е американски математик, чиито изчисления на орбиталната механика като служител на НАСА са критични за успеха на първия и следващите космически полети в САЩ. По време на своята 35-годишна кариера в НАСА и нейния предшественик, тя печели репутация за овладяване на сложни ръчни изчисления и e пионер в използването на компютри за изпълнение на задачите. Космическата агенция отбеляза нейната „историческа роля на една от първите афроамерикански жени, работещи като учен от НАСА“.
https://en.wikipedia.org/wiki/Katherine_Johnson

Джеф Раскин

На 26 февруари 2005 г. умира Джеф Раскин. Той е американски експерт по човешки и компютърен интерфейс, известен най-вече със създаването и стартирането на проекта Macintosh в Apple в края на 70-те години. Раскин стартира проекта Macintosh през 1979 г. по-късно наема бившия си студент Бил Аткинсън от UCSD да работи в Apple, заедно с Анди Херцфелд и Бърел Смит от отдела за обслужване на Apple, който се намира в същата сграда като отдела за публикации. Тайно заобикаляйки егото на Стийв Джобс и подсигурявайки финансиране и позволение директно на най-високо ниво, Раскин създава и управлява еднолично проекта Макинтош през първата му година.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jef_Raskin

IBM 7950, суперкомпютър

На 27 февруари 1976 г. IBM 7950, суперкомпютър, известен още като Harvest System, спира след 14 години работа. До тогава е обслужвал Агенцията за национална сигурност на САЩ. Harvest е уникална добавка към компютъра Stretch и е доставена през 1962 г. Разработен е за криптоанализи от Джеймс Х. Померен. Електрониката му, изградена от същия вид дискретни транзистори, използвани за Stretch, е била около два пъти по-голяма (физически) от Stretch. Harvest добавя малък брой инструкции към Stretch, бил е прикачен към него и не е можел да работи независимо.
https://www.computerhistory.org/tdih/february/27/#national-security-agencys-harvest-computer-retires

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.