fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

История на компютрите

 

 

Джак Дорси изпраща първия tweet
На 21 март, 2006 Twitter се появява като резултат от дискусии в подкастинг компанията Odeo. Първоначалната концепция е била да се споделят кратки съобщения чрез SMS съобщения в малка група. Джак Дорси е основният дизайнер на тогавашното кодово име „twttr“ и първи изпраща съобщение в 9:50 ч. На 21 март 2006 г. – „just setting up my twttr.“. По-късно, през юли същата година, Twitter е пуснат в публичното пространство и постига първия си голям успех на конференцията South by Southwest Interactive през 2007 г.

https://www.computerhistory.org/tdih/march/21/#jack-dorsey-sends-first-tweet

Джийн Самет

На 23 март 1928 е родена Джийн Самет. Тя е американски компютърен учен, който разработва езика за програмиране FORMAC през 1962 г. Освен това е един от разработчиците на популярния по същото време език за програмиране COBOL – абрвеиатура от COmmon Business-Oriented Language (аналогично на FORTRAN – от FORmula TRANslator).
https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_E._Sammet

Лари Пейдж
 

На 26 март 1973 г. е роден Лоурънс Едуард „Лари“ Пейдж. Той е американски компютърен специалист и учен, известен като съосновател и до декември 2019 г. главен изпълнителен директор на Alphabet Inc. Също така той е един от съоснователите на Google. По информация от януари 2020 г. Лари Пейдж се нарежда на 8-мо място в класацията за най-богатите хора в света.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0%9F%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%B6

Маргарет Бътлър
 

На 27 март 1924 г. е родена Маргарет Кампшефер Бътлър. Тя е математик, който участва в създаването и актуализирането на компютърен софтуер. В началото на 50-те години Бътлър допринася за развитието на ранните компютри. Бътлър e първата жена от Американското ядрено общество и директор на Националния център за енергиен софтуер в Аргон. Бътлър заема лидерски позиции в множество научни организации.
https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_K._Butler

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.