fbpx

👉 За проекта STEM на МОН създадохме специализиран уебсайт STEM.Tinusaur.BG

1928 г.: „Синтетични живи същества“ ще поемат ежедневната работа на хората

Как е изглеждал света на бъдещето преди почти един век? Дигиталните архиви на списание „Нива“ за култура, художествена литература и наука ни дават възможност да надникнем в идеите за роботите – как ще бъдат проектирани, за какво ще служат, каква ще бъде добавена им стойност за нас, хората. В брой 6 на изданието от 7 декември 1928 г., на стр. 6 откриваме кратка дописка за реч на британското дружество на химиците – г-н Роде, в която той предсказва възможността за изкуствено създаване на човек. За целта ще послужи т.нар. „протоплазма“, чиито състав вече е бил известен на химиците. Възоснова на нея е възможно да се създаде „изкуствена жива материя“. Г-н Роде предвидливо е упоменал, че това ще се случи „в края на краищата“. Той е оптимист и припомня успехите на химията през последните 50 години.

Списание Нива 1928г брой 6 стр 6 робот

Ученият се надява тези „синтетични живи същества“ да поемат ежедневната работа на хората, „а хората, родени по естествен път, да отдадат изцяло своето време на развитие на науката“.

Почти век по-късно хората все още вършим сами известна част от ежедневните си задължения, познаваме роботите като възможности, но мечтаем за още. Може би някой ден, с новите умения, нужни за професиите за бъдещето, да разполагаме и със „синтетични живи същества“, които ни оставят достатъчно време и ресурси за наука. “Тинузавър” също мечтае за това!

1 мнение за “1928 г.: „Синтетични живи същества“ ще поемат ежедневната работа на хората”

Вашият коментар

Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето
Тинузавър - Подготвяме децата за бъдещето

Добавено в картата
0 продукта - 0.00лв.